Putin v Minsku vyhrál na celé čáře...

Nyní je to on, kdo rozhodne, v jaké formě bude Ukrajina nadále existovat. Porošenko si nepochybně uvědomuje, že separatisty s ruskou podporou v zádech vojensky neporazí. Nezbývá mu tedy než přijmout Putinovy podmínky. Dohodnuté příměří sice vypadá na pohled nadějně, ale ještě ani nezačalo platit a nikdo nemá záruku, že bude také dodrženo.

Je skutečně symbolické, že právě Putin de facto reprezentoval separatisty na jednání v Minsku. Tolik asi k tvrzení, že Moskva nemá s celou záležitostí nic společného. Bez podpory z Ruska by rebelové už dávno zašli na úbytě. Ze země teď mají odejít všichni zahraniční vojáci - ruská armáda tedy patrně začala hromadně rušit dovolené. Proč by z Ukrajiny měly odcházet nějaké jednotky, když tam dle oficiálních vyjádření nikdy žádné nebyly?

Všechno bude záviset na tom, jestli půjde o skutečné příměří nebo jen o jakousi dočasnou přestávku v bojích. Jednu takovou dohodu jsme už viděli, ale ke konci bojů v žádném případě nevedla. Takže uvidíme, jak vážně to Putin myslí. Možná, že už na Ukrajině dosáhl, čeho chtěl - ukázal všem, že tohle je jeho píseček. EU a Porošenko dostali lekci a se stavem věcí se smířili. V tom případě by mír mohl vydržet, protože separatisté bez Putinovy podpory sami do dalších bojů nejspíš nepůjdou.

Situace se ale může zvrtnout, až se bude licitovat o míře autonomie východních regionů. Separatisté nebudou chtít složit zbraně dřív, než dojde k nějaké finální dohodě a Putin je může zase chtít využít ke zvýšení tlaku na Porošenka, aby ho donutil k dalším ústupkům. Pokud by se Porošenko příliš vzpouzel, může mu Putin pohrozit, že svou podporu rebelům obnoví. A dokud na sebe všichni budou mířit zbraněmi, může jakýkoli incident všechno rozjet nanovo.

Možná nakonec budeme mít mír, ale sotva to bude mír přátelský. Západ a východ Ukrajiny potáhne každý jiným směrem, takže na další konflikty bude zaděláno. Stejně těžce si mezi sebou budou uspořádávat vztahy velmoci. Na pořad jistě záhy přijde zrušení hospodářských sankcí a obnova přerušené spolupráce v různých organizacích. Diplomacie si s tím samozřejmě nějak poradí, ale srdečné vztahy to dozajista nebudou.

Vítězem bojů o Ukrajinu je Vladimír Putin. Může si ponechat Krym a upevnil svůj vliv ve východních oblastech Ukrajiny. Doma získal ohromnou podporu, hospodářským sankcím navzdory. Jak válka dopadne, je teď v jeho rukou. Bude ale Putinovi tohle vítězství stačit? Až jeho popularita zase opadne, může zase potřebovat další...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | pátek 13.2.2015 16:02 | karma článku: 19,11 | přečteno: 1733x