Porošenkova strategie: nejdřív vyhladovět, pak vyjednávat

Porošenko má zkátka pod čepicí. Když nedokáže separatisty porazit v otevřeném konfliktu, rád by je odříznul od zásobování municí a zbraněmi. Pak by mohla ukrajinská armáda sedět na zemi a čekat, až nebude mít druhá strana čím střílet a bude po válce. Fikaná strategie. Přesto je tu jeden drobný detail - jak chce Porošenko hermeticky utěsnit hranici dlouhou stovky kilometrů? Pokud by měl k dispozi takovéhle síly, tak už je z rebelů jen skvrna na zemi...

Oligarcha Kolomojskyj navrhnul vybudovat příkopy a minová pole. Jen doufám, že budou řádně označena barevnými fáborky, aby protože miny můžou vybuchovat lidem pod nohama ještě za 50 let. Dále navrhoval stavbu jakési železné zdi. Zřejmě potřebuje odbyt pro něčí ocelárny.

To šéf bezpečnostní rady státu Andrij Parubij slibuje použít "moderní prostředky technické ochrany". Kolomojskyj svůj nápad vyčíslil na 2,7 miliardy, na kolik by přišla Parubijova sláva, je ve hvězdách. Každopádně tyto návrhy vyznívají dost legračně v situaci, kdy Ukrajina nutně potřebuje peníze na zaplacení ruského plynu. Čili raději budeme stavět hraniční pevnosti než mít čím topit... Vždy je zkrátka třeba si správně stanovit své priority.

Pokud tedy vezmeme Porošenka za slovo, že boje ukončí až po uzavření hranic, za jak dlouho to tak vidí? Dva, tři roky? Při efektivitě, jakou se Ukrajina vyznačuje, se nedá čekat, že to sfouknou za pár měsíců. Ledaže by zase stavěli nějakou Potěmkinovu hranici. A kde na to chce vzít peníze? Zaplatí mu stavbu této novodobé "Čínské zdi" EU? Jelikož EU ví o opevňování hranic svoje, tak by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby na to existovaly nějaké fondy, z nichž by mohla Ukrajina čerpat.

A pokud se tahle zeď skutečně realizuje, co potom? Nepředpokládám, že by se Ukrajina hodlala ještě víc ekonomicky přidusit tím, že by se prostě odřízla od Ruska. Zboží a lidé budou muset proudit dál. Pokud bude muset pohraniční stráž šacovat každého příchozího a prohlížet každou bedničku, tak to si hoši máknou. Na druhou stranu může být docela výhodné stát se pohraničníkem - ledaskdo bude ochoten dát nějakou tu hřivničku, aby se stráž chvíli dívala jinam.

Mezitím co budou Porošenkovi stratégové přemýšlet, kam navinout ostnatý drát, bude EU řešit, jak zajistit Ukrajině dostatek plynu, pokud by se chlapci nakonec nedohodli na splátkovém kalendáři. Pravda, do zimy je času dost, ale i tak bude veselo. Jsem si jistý, že utažené kohoutky plánovaný sponzoring ukrajinské ekonomiky z rozpočtu EU řádně urychlí. Připravte si peněženky, jedeme z kopce.

Pokud to tak půjde dál, brzy se na Ukrajině může stát hitem písnička z jedné nejmenované české pohádky, v níž se zpívá "postav třeba zeď"...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 17.6.2014 10:26 | karma článku: 28,13 | přečteno: 825x