Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porošenkova strategie: nejdřív vyhladovět, pak vyjednávat

Porošenko má zkátka pod čepicí. Když nedokáže separatisty porazit v otevřeném konfliktu, rád by je odříznul od zásobování municí a zbraněmi. Pak by mohla ukrajinská armáda sedět na zemi a čekat, až nebude mít druhá strana čím střílet a bude po válce. Fikaná strategie. Přesto je tu jeden drobný detail - jak chce Porošenko hermeticky utěsnit hranici dlouhou stovky kilometrů? Pokud by měl k dispozi takovéhle síly, tak už je z rebelů jen skvrna na zemi...

Oligarcha Kolomojskyj navrhnul vybudovat příkopy a minová pole. Jen doufám, že budou řádně označena barevnými fáborky, aby protože miny můžou vybuchovat lidem pod nohama ještě za 50 let. Dále navrhoval stavbu jakési železné zdi. Zřejmě potřebuje odbyt pro něčí ocelárny.

To šéf bezpečnostní rady státu Andrij Parubij slibuje použít "moderní prostředky technické ochrany". Kolomojskyj svůj nápad vyčíslil na 2,7 miliardy, na kolik by přišla Parubijova sláva, je ve hvězdách. Každopádně tyto návrhy vyznívají dost legračně v situaci, kdy Ukrajina nutně potřebuje peníze na zaplacení ruského plynu. Čili raději budeme stavět hraniční pevnosti než mít čím topit... Vždy je zkrátka třeba si správně stanovit své priority.

Pokud tedy vezmeme Porošenka za slovo, že boje ukončí až po uzavření hranic, za jak dlouho to tak vidí? Dva, tři roky? Při efektivitě, jakou se Ukrajina vyznačuje, se nedá čekat, že to sfouknou za pár měsíců. Ledaže by zase stavěli nějakou Potěmkinovu hranici. A kde na to chce vzít peníze? Zaplatí mu stavbu této novodobé "Čínské zdi" EU? Jelikož EU ví o opevňování hranic svoje, tak by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby na to existovaly nějaké fondy, z nichž by mohla Ukrajina čerpat.

A pokud se tahle zeď skutečně realizuje, co potom? Nepředpokládám, že by se Ukrajina hodlala ještě víc ekonomicky přidusit tím, že by se prostě odřízla od Ruska. Zboží a lidé budou muset proudit dál. Pokud bude muset pohraniční stráž šacovat každého příchozího a prohlížet každou bedničku, tak to si hoši máknou. Na druhou stranu může být docela výhodné stát se pohraničníkem - ledaskdo bude ochoten dát nějakou tu hřivničku, aby se stráž chvíli dívala jinam.

Mezitím co budou Porošenkovi stratégové přemýšlet, kam navinout ostnatý drát, bude EU řešit, jak zajistit Ukrajině dostatek plynu, pokud by se chlapci nakonec nedohodli na splátkovém kalendáři. Pravda, do zimy je času dost, ale i tak bude veselo. Jsem si jistý, že utažené kohoutky plánovaný sponzoring ukrajinské ekonomiky z rozpočtu EU řádně urychlí. Připravte si peněženky, jedeme z kopce.

Pokud to tak půjde dál, brzy se na Ukrajině může stát hitem písnička z jedné nejmenované české pohádky, v níž se zpívá "postav třeba zeď"...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 17.6.2014 10:26 | karma článku: 28,13 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.