Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pět důvodů proč nikdy nebudeme mít malý a výkonný stát

Stále se mluví o tom, co stát dělá špatně, nadává se na stále rostoucí byrokracii, zdanění a přerozdělování. Zároveň se sní o malém a výkonném státu, který by se nemontoval do ekonomiky a občanům do života. Obávám se ale, že tenhle sen se nám nikdy nesplní. Není za tím nutně nějaké spiknutí temných sil, ale spíš neúprosná volební matematika. Posuďte sami.

1) menší stát=méně moci pro politiky. Žádný politik si ve skutečnosti nepřeje mít méně moci. Čím víc peněz a pravomocí je v rukou státu, tím důležitějšími se politici stávají. Kapři si svůj rybník nevypustí a navíc v úsporném státě by nemuselo být lidem jasné, k čemu nějaké politiky vůbec potřebují.

2) spousta lidí o malý stát nestojí. Mnoho lidí si přeje, aby se stát staral, zajistil pořádek a "sociální spravedlnost". A řada politiků těmto lidem pochopitelně vychází vstříc. Získává jim to hlasy a zároveň podporuje jejich vlastní tužby nastíněné v bodu 1. Stát rád slíbí, že se postará a zajistí to či ono - ale kvůli tomu na nás musí samozřejmě uvalit pořádné daně a odvody, protože jinak by nám to dobro neměl jak zajistit...

Mnozí lidé nezkoumají, kolik svobody jim stát dává, zajímá je především, jaký finanční prospěch jim stát nadělí. Proto budou upřednostňovat ty politiky, kteří jim ho budou slibovat. Stát je tu přece od toho, aby něco dělal, a ne aby nechával věci svému osudu.

3) za úsporný stát se veřejně nebojuje. Nátlakové akce pořádají téměř výlučně ti, kteří hodlají ze státu vylomit víc peněz nebo nějaké jiné výhody. Chcete-li dostat lidi do ulic, svolejte pochod odborářů. Chcete-li zelenou naftu, zablokujte dálnici pomocí traktorů. Pokud jste železničář, zastavte vlaky a žádejte víc. Lékaři zase vymysleli skvělé heslo "náš exodus, váš exitus". Když budete hodně hlasití, jistě se vás nějaký politik ujme a bude prohlašovat, že vaše nároky jsou zcela oprávněné.

Boj za nižší byrokracii oproti tomu Václavák prostě nenaplní. Lidé nebudou hromadně odmítat podávat daňová přiznání do doby, než je stát udělá srozumitelné i pro obyčejného smrtelníka. Nebudou se srocovat před Úřadem vlády s tím, že odtamtud neodejdou, dokud vláda nepřestane nesmyslně utrácet za předražené zakázky.

Politici nebudou dělat nic, pokud je k tomu nedotlačí hluk z ulic. Ale jelikož lidé, kteří chtějí "malý stát" do ulic hlučet nechodí, zaujímají jejich místo ti, kteří si tam jdou od státu vykřičet víc peněz.

4) se slibem úsporného státu volby nevyhrajete. S byrokracií se tu verbálně bojuje mnoho let, ale žádný porok vidět není. Slíbit redukci úřadování nikoho nebolí a zní to hezky, ale ve skutečnosti je to naprosto vágní a gumové prohlášení. Jakou byrokracii hodlá kdo redukovat a jak? Přibrzdila nějaká vláda tempo vydávání nových zákonů, vyhlášek a novel? Nemám ten pocit.

Redukce byrokracie je příliš abstraktní pojem. Voliči lépe reagují na konkrétní čísla - tedy kolik miliard hodláte dát na školství, na důchody, policistům, o kolik se zvýší příspěvek na cokoli, kolik vznikne nových pracovních míst, případně kolik byste rádi naopak někde zázračně ušetřili. I kdyby se byrokracie někde snížila, tak to stejně nikdo nepozná. Oproti tomu když můžete lidem ukázat všechna ta hezky znějící čísla...

5) stát musí roztáčet kola ekonomiky. Moderní mantra - z krize se musíme proinvestovat. Stát už de facto nemůže šetřit, protože ekonomika je na jeho investicích tak závislá, že by bez nich začala ztrácet dech. Vláda musí rozhazovat peníze jako konfety, protože jinak by si kazila čísla o ekonomickém růstu, jimiž se potřebuje chlubit voličům. Jenže na investice potřebuje spoustu prostředků, které musí někde vzít. Rodí se nám začarovaný kruh.

Aby se náš stát mohl kvalifikovat jako "malý a úsporný", museli by politici přestat chrlit nové a nové zákony, museli by začít rušit celé agendy (aniž by je samozřejmě nahradili novými) a museli by přijmout ideu, že stát nemá stát u kormidla ekonomiky. S přihlédnutím k dlouhodobému vývoji bych ovšem řekl, že postupujeme zcela opačným směrem. Vlády pravice a levice se liší nanejvýš rychlostí tohoto pohybu, ale do protisměru to rozhodně nikdo otočit nedokázal. A pokud by to občané nezačali hromadně, vytrvale a velmi hlasitě vyžadovat, tak k žádnému obratu ani nedojde.

Autor: Oldřich Mazal | pátek 6.2.2015 16:03 | karma článku: 31,80 | přečteno: 1385x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kolik uprchlíků dokáže Německo přijmout, než se mu situace rozsype pod rukama?

Rozhodnutí Angely Merkelové přijmout syrské uprchlíky jistě ocenilo přetížené Maďarsko, stejně jako samotní běženci, kteří začali plnit německé ubytovny. Otázka ovšem je, jak dlouho radost vydrží. Zájemců o azyl bude stále dost.

9.9.2015 v 16:04 | Karma: 38,87 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Vážená rakouská vládo, svoje dotační výhrůžky si strčte laskavě za klobouk...

Rakousko nám opět dává lekci ze solidarity - vážená paní ministryně Miklová-Leitnerová navrhla, aby chudší země byly potrestány snížením dotací, pokud nekývnou na uprchlické kvóty. Bezradnost EU už snad ani nemůže být zřejmější.

1.9.2015 v 16:03 | Karma: 39,17 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Proč si tak hnusíme Prague Pride?

Z nejrůznějších reakcí mám pocit, že se Prahou chystají za mohutného hajlování pochodovat skinheadi, a ne průvod neškodných lidiček v trochu ujetých barevných kostýmech. Opravdu nás něčím tak zásadně ohrožuje?

14.8.2015 v 16:04 | Karma: 14,65 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Chceš medaili? Tak holt musíš dopovat...

Atletika se prý zase jednou "otřásla v základech", když německá televize ARD přišla s podezřelými výsledky dopingových testů, které se údajně týkají stovek sportovců. Můžou nás ale takové zprávy ještě vůbec překvapit?

5.8.2015 v 16:03 | Karma: 23,24 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Prokletí dnešní doby jménem "gender"...

Tak nám ministr Dienstbier opět oprášil nápad, že potřebujeme "genderově vyváženější" učebnice. Opravdu těmto duševním pochodům přestávám rozumět. Boj proti stereotypům začíná připomínat spíš boj o bezpohlavnost.

3.8.2015 v 16:04 | Karma: 42,84 | Přečteno: 5232x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.