Neměla by ČSSD spíš vypsat referendum o zrušení Dienstbiera?

Celý národ teď se zatajeným dechem čeká, jak dopadne obálkové hlasování o modernizaci Sobotkovy strany. Straníci už teď mají težké zažívání z možnosti, že by jim referendum krachlo pro malou účast, protože spousta členů se jim rozjela na chatičky a obálky jim možná nepošlou. Je škoda, že v Lidovém domě mají tak malou fantazii, protože já bych ten problém vyřešil hned - za vrácenou obálku by každý dostal tisícovku na ruku. Sice by se to trochu prodaražilo, ale účast by jistě byla 99,99%.

Otevřeně přiznávám, že vnitrostranické referendum v ČSSD upřímně vítám. Může to být zajímavá cesta do hlubin straníkovy duše, která nám o nich ledacos napoví. Podle počtu vrácených obálek se dozvíme, jak velký je ten hlad po přímé demokracii. Případně také, kolik mají socialisté ve straně černých duší. Pokud by se obálek - Bůh nedopusť - sešlo málo, tak bude každému jasné, že Sobotkova slavná modernizace nikoho ze židle nezvedla. Na závěr by si pak Sobotka mohl povzdechnout, že je tam nahoře jako kůl v plotě.

Hlavně se ale těším, jak dopadne hlasování o 40% kvótách pro ženy na kandidátkách, které si vydupala dvojice Dientsbier-Tomin (-ová je prý urážlivé). Když to neprojde, tak zažije ona dvojice horké chvilky při vysvětlování, proč jim členská základna zadupala jejich progresivní vývoj. Když to projde... tak holt jaký pán takový kmán, že?

Jen škoda, že se Sobotka straníků nezeptal, jestli by nesouhlasili se zrušením Dientsbierova "ministerstva pro kvóty". To by bylo drama! To bych si snad podal přihlášku i já, abych mohl také hlasovat. Taková příležitost se naskytne jen jednou za život.

Musím ale pokárat poslance Tejce, který se pokusil vpašovat do referenda zase naše oblíbené církevní restituce. To vůbec není hezké dělat příteli Sobotkovi takovéhle naschvály! Premiér se v tom pořád bezmocně máchá, dostává na frak na všech frontách, a Tejc s tím chce ještě sabotovat i referendum... Sobotka šel teď navíc slušně do sebe - uznal, že strana zatím v téhle otázce nebyla příliš úspěšná. Naprosto s ním v tomto souhlasím, až na jeden detail, totiž slůvko "příliš". Podle mého nebyla strana úspěšná vůbec.

Zatímco budeme s napětím čekat na výsledek obálkové metody, můžeme se radovat z prvního povolebního skalpu socialistů. Eurokomisaře sice musejí oželet, ale dostali náplast - budou moct zvýšit minimální mzdu ještě víc než bylo v plánu. Hosana, ještě víc podobných úspěchů a z nebe na nás bude pršet božská mana. Měli bychom držet Sobotkovi palce, aby mu to s tím referendem vyšlo. Pak se strana obrodí a omladí, a ještě s větší vervou nás zahrne všeobjímajícím dobrem...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 22.7.2014 10:12 | karma článku: 29,52 | přečteno: 1171x