Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manželství Sobotky s Babišem je zralé na rozvod

Už od začátku to nebyla mezi snoubenci žádná idyla, ale teď se zdá, že rozchod je spíš otázkou času. ČSSD se cítí odstrčená a začíná tlačit na Sobotku, aby na Babišovi vyválčil víc ústupků. Při realistickém zvážení jeho možností a schopností je taková snaha odsouzena k nezdaru. Babiš drží státní kasu a nikdo s ním nehne.

Nečas a Kalousek taky nebyli žádným týmem snů, ale politickým kormidlem točili v zásadě podobným směrem. V případě Sobotkovy vlády by ale bylo těžké najít větší protiklady než představuje politika ČSSD a ANO. Už od počátku námluv bylo zřejmé, že spojení ohně a vody nebude nic snadného. Když nakonec Babiš dostal finance, znamenalo to pro ČSSD začátek težkých časů. Po řadě předvolebních slibů přišla pořádná frustrace, protože budou moci utratit jen to, na co Babiš kývne. A jak je vidět třeba u miliard pro zdravotnictví, získat jeho souhlas dá dost práce.

Babiš je navíc zvyklý na zcela jiný styl vedení. Jako šéf ve firmě o všem rozhoduje sám a bez odkladu. Vláda je ale kolektivní orgán, kde se očekává, že své kroky bude každý konzultovat se svými partnery. Babiš svojí dynamikou vytlačil Sobotku úplně na okraj, takže není jasné, kdo vládu skutečně řídí. Naposledy se to ukázalo při jednáních o podpoře OKD. Babiš nejdříve odmítl Sobotkův/Mládkův nápad dát miliardu, druhý den se ale už sám dohodl s NWR na šesti stech milionech a předložil to vládě jako hotovou věc. Mládek pak uraženě brblal, že tohle je nekolegiální. Zásluhy za tuhle dohodu totiž jdou Babišovi, což je pro ČSSD docela hořká pilulka.

Kauza OKD navíc vládě na stabilitě nepochybně nepřidá, jelikož Babišovo ministerstvo přiznalo, že do Bruselu putovaly neúplné podklady. Pokud se bude Babiš snažit řízení obnovit, může to znamenat konec koalice. A možná také konec politické kariéry Bohuslava Sobotky. Pokud by se potvrdilo, že Sobotka prodal podíl v ODK hluboko pod cenou, tak by si měl pomalu začít vyklízet kancelář. Jejím dalším nájemníkem by pak mohl být právě Andrej Babiš.

Prezident Zeman má také o svém favoritu jasno, a Sobotka jím není. Babiš by nepochybně byl silnější premiér než Sobotka, ale je možné, že by si se Zemanem zase víc rozuměli. Zeman je k Babišovi značně tolerantní. Zavřel oko nad lustračním osvědčením, zlehčuje fakt, že jako majitel potravinářského kolosu se snadno může dostat do střetu zájmů, a zatímco Sobotku za jeho miliardu pro ODK kritizoval, Babiše za jeho dohodu naopak pochválil. Je zjevné, že pokud by šlo o premiérské křeslo, měl by Babiš u prezidenta dveře otevřené.

Otázkou samozřejmě je, jak stabilní bude ANO v dlouhodobé perspektivě. Zatím na mě dělá z velké části dojem strany jednoho muže, což nepovažuji za příliš povzbudivé. Chtělo by to určitě nabídnout i další výrazné osobnosti než jen ministra financí. A upřímně Martin Stropnický mi nepřipadá právě jako prototyp ministra obrany, Martin Komárek je sice známý, ale jeho vstup do politiky mě spíš překvapil. Jednoho Radka Johna jsme tam už měli. V případě ministra životního prostředí Brabce mám zase pocit, že udělali pytláka myslivcem.

Věru Jourovou a Helenu Válkovou naproti tomu považuji za kompetentní (až na ten výrok o protektorátu), ovšem zrovna ministryně spravedlnosti to má docela nahnuté. Spekuluje se, že by Babiš rád vyměnil spravedlnost za zdravotnictví. Jedním z důvodů může být, že si Babiš s Válkovou možná moc do náruče nepadají, jelikož ministryně se v médiích dala před časem slyšet, že pokud by Babiše soud uznal jako agenta STB, tak by s tím měla problém.

Hlavní pouto, které snoubence přesto stále drží, je především nedostatek možností, s kým jít do party. Jeden bez druhého by vládu sestavovali dost těžko a musel by to být možná ještě horší slepenec, než je teď. Pokud tedy k rozluce skutečně dojde, bude to pravděpodobně s vědomím, že brzy budou nové volby. Takže uvidíme, jak moc si ČSSD a ANO budou přát svazek zachovat. Sobotka bude ovšem tahat za kratší konec provazu, rozhodně se nedá očekávat, že by proti ANO mohl jít nějak zvlášť tvrdě. Pokud by se chtěl Babišovi postavit v ringu, o vítězi je už předem rozhodnuto...

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 14.4.2014 16:32 | karma článku: 22,56 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kolik uprchlíků dokáže Německo přijmout, než se mu situace rozsype pod rukama?

Rozhodnutí Angely Merkelové přijmout syrské uprchlíky jistě ocenilo přetížené Maďarsko, stejně jako samotní běženci, kteří začali plnit německé ubytovny. Otázka ovšem je, jak dlouho radost vydrží. Zájemců o azyl bude stále dost.

9.9.2015 v 16:04 | Karma: 38,87 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Vážená rakouská vládo, svoje dotační výhrůžky si strčte laskavě za klobouk...

Rakousko nám opět dává lekci ze solidarity - vážená paní ministryně Miklová-Leitnerová navrhla, aby chudší země byly potrestány snížením dotací, pokud nekývnou na uprchlické kvóty. Bezradnost EU už snad ani nemůže být zřejmější.

1.9.2015 v 16:03 | Karma: 39,17 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Proč si tak hnusíme Prague Pride?

Z nejrůznějších reakcí mám pocit, že se Prahou chystají za mohutného hajlování pochodovat skinheadi, a ne průvod neškodných lidiček v trochu ujetých barevných kostýmech. Opravdu nás něčím tak zásadně ohrožuje?

14.8.2015 v 16:04 | Karma: 14,65 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Chceš medaili? Tak holt musíš dopovat...

Atletika se prý zase jednou "otřásla v základech", když německá televize ARD přišla s podezřelými výsledky dopingových testů, které se údajně týkají stovek sportovců. Můžou nás ale takové zprávy ještě vůbec překvapit?

5.8.2015 v 16:03 | Karma: 23,24 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mazal

Prokletí dnešní doby jménem "gender"...

Tak nám ministr Dienstbier opět oprášil nápad, že potřebujeme "genderově vyváženější" učebnice. Opravdu těmto duševním pochodům přestávám rozumět. Boj proti stereotypům začíná připomínat spíš boj o bezpohlavnost.

3.8.2015 v 16:04 | Karma: 42,84 | Přečteno: 5232x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.