Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manželství Sobotky s Babišem je zralé na rozvod

Už od začátku to nebyla mezi snoubenci žádná idyla, ale teď se zdá, že rozchod je spíš otázkou času. ČSSD se cítí odstrčená a začíná tlačit na Sobotku, aby na Babišovi vyválčil víc ústupků. Při realistickém zvážení jeho možností a schopností je taková snaha odsouzena k nezdaru. Babiš drží státní kasu a nikdo s ním nehne.

Nečas a Kalousek taky nebyli žádným týmem snů, ale politickým kormidlem točili v zásadě podobným směrem. V případě Sobotkovy vlády by ale bylo těžké najít větší protiklady než představuje politika ČSSD a ANO. Už od počátku námluv bylo zřejmé, že spojení ohně a vody nebude nic snadného. Když nakonec Babiš dostal finance, znamenalo to pro ČSSD začátek težkých časů. Po řadě předvolebních slibů přišla pořádná frustrace, protože budou moci utratit jen to, na co Babiš kývne. A jak je vidět třeba u miliard pro zdravotnictví, získat jeho souhlas dá dost práce.

Babiš je navíc zvyklý na zcela jiný styl vedení. Jako šéf ve firmě o všem rozhoduje sám a bez odkladu. Vláda je ale kolektivní orgán, kde se očekává, že své kroky bude každý konzultovat se svými partnery. Babiš svojí dynamikou vytlačil Sobotku úplně na okraj, takže není jasné, kdo vládu skutečně řídí. Naposledy se to ukázalo při jednáních o podpoře OKD. Babiš nejdříve odmítl Sobotkův/Mládkův nápad dát miliardu, druhý den se ale už sám dohodl s NWR na šesti stech milionech a předložil to vládě jako hotovou věc. Mládek pak uraženě brblal, že tohle je nekolegiální. Zásluhy za tuhle dohodu totiž jdou Babišovi, což je pro ČSSD docela hořká pilulka.

Kauza OKD navíc vládě na stabilitě nepochybně nepřidá, jelikož Babišovo ministerstvo přiznalo, že do Bruselu putovaly neúplné podklady. Pokud se bude Babiš snažit řízení obnovit, může to znamenat konec koalice. A možná také konec politické kariéry Bohuslava Sobotky. Pokud by se potvrdilo, že Sobotka prodal podíl v ODK hluboko pod cenou, tak by si měl pomalu začít vyklízet kancelář. Jejím dalším nájemníkem by pak mohl být právě Andrej Babiš.

Prezident Zeman má také o svém favoritu jasno, a Sobotka jím není. Babiš by nepochybně byl silnější premiér než Sobotka, ale je možné, že by si se Zemanem zase víc rozuměli. Zeman je k Babišovi značně tolerantní. Zavřel oko nad lustračním osvědčením, zlehčuje fakt, že jako majitel potravinářského kolosu se snadno může dostat do střetu zájmů, a zatímco Sobotku za jeho miliardu pro ODK kritizoval, Babiše za jeho dohodu naopak pochválil. Je zjevné, že pokud by šlo o premiérské křeslo, měl by Babiš u prezidenta dveře otevřené.

Otázkou samozřejmě je, jak stabilní bude ANO v dlouhodobé perspektivě. Zatím na mě dělá z velké části dojem strany jednoho muže, což nepovažuji za příliš povzbudivé. Chtělo by to určitě nabídnout i další výrazné osobnosti než jen ministra financí. A upřímně Martin Stropnický mi nepřipadá právě jako prototyp ministra obrany, Martin Komárek je sice známý, ale jeho vstup do politiky mě spíš překvapil. Jednoho Radka Johna jsme tam už měli. V případě ministra životního prostředí Brabce mám zase pocit, že udělali pytláka myslivcem.

Věru Jourovou a Helenu Válkovou naproti tomu považuji za kompetentní (až na ten výrok o protektorátu), ovšem zrovna ministryně spravedlnosti to má docela nahnuté. Spekuluje se, že by Babiš rád vyměnil spravedlnost za zdravotnictví. Jedním z důvodů může být, že si Babiš s Válkovou možná moc do náruče nepadají, jelikož ministryně se v médiích dala před časem slyšet, že pokud by Babiše soud uznal jako agenta STB, tak by s tím měla problém.

Hlavní pouto, které snoubence přesto stále drží, je především nedostatek možností, s kým jít do party. Jeden bez druhého by vládu sestavovali dost těžko a musel by to být možná ještě horší slepenec, než je teď. Pokud tedy k rozluce skutečně dojde, bude to pravděpodobně s vědomím, že brzy budou nové volby. Takže uvidíme, jak moc si ČSSD a ANO budou přát svazek zachovat. Sobotka bude ovšem tahat za kratší konec provazu, rozhodně se nedá očekávat, že by proti ANO mohl jít nějak zvlášť tvrdě. Pokud by se chtěl Babišovi postavit v ringu, o vítězi je už předem rozhodnuto...

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 14.4.2014 16:32 | karma článku: 22,56 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Merkelová a Hollande: Evropa musí jako jeden muž plnit naše rozkazy!

Tak nám z úst předních státníků opět zazněla výzva k jednotě - tedy že Německo si uprchlíky pozve a my si je jednotně rozdělíme. A rozdělovat bude co, pokud ze Sýrie odejdou další 3 miliony lidí, jak varoval turecký prezident.

9.10.2015 v 16:03 | Karma: 39,63 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Jak si mám vážit prezidenta, který se mi vysmívá?

Stalo se, co všichni čekali - Mynář prověrku nedostal, ale prezident pro něj na Hradě nějaké "důstojné místo" vždycky najde. Samozřejmě na naše peníze. Mynář je totiž pro Zemana jednoduše nepostradatelný...

29.9.2015 v 16:03 | Karma: 44,14 | Přečteno: 6283x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Opravdu si EU myslí, že ji kvóty nějakým zázrakem zachrání?

Když to nejde po dobrém, tak to půjde silou, řekla si většina členů EU a prosadila si uprchlické kvóty. Sice nemá jít o trvalý mechanismus, ale znáte to - včera bylo včera, dnes je dnes a zítra to bude zase úplně jinak.

23.9.2015 v 16:04 | Karma: 29,01 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Nad Hradem zavlály rudé trenýrky - a Ovčáček už vidí "fašismus"!

Rudé trencle nad Hradem vyvolaly pořádné vášně, jako kdyby hoši ze Ztohoven chtěli provést státní převrat. Ovčáček si rovnou přisadil výrokem o "fašizující se pražské kavárně". Možná by to chtělo dát si na chvíli studený obklad.

22.9.2015 v 16:03 | Karma: 26,85 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Evropská "solidarita" v praxi - všichni honem zadrátujte hranice!

Komedie pokračuje. Jen pár dní po tom, co Německo vyhlásilo příjem uprchlíků ve velkém, najednou jako první uzavřelo hranice. Teď už se dal do pohybu dominový efekt - když uzavře jeden, budou muset uzavřít postupně všichni.

15.9.2015 v 16:03 | Karma: 40,84 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.