Líní Řekové? Ale kdepak, chudáci jsou jen "málo produktivní"...

Tak jsme se ze statistik dozvěděli, že ta řecká lenost je naprostý mýtus. Naopak, Řekové prý dřou víc než Němci! Ale nějaká černá magie způsobila, že navzdory vší té pilnosti hrozně zaostávají v produktivitě. Zatímco eurozóna vyprodukuje za hodinu kolem 50 dolarů, uvláčení Řekové jen 34. Není to zajímavé? Němci si válejí šunky a přitom produkují jako diví...

Možná to ale ve skutečnosti žádné kouzlo není. Nevíme totiž, kolik z těch odpracovaných hodin existuje jen na papíře. Je jistý rozdíl mezi pojmy "být v práci" a "pracovat". O tom, jak efektivně jsou ty pracovní hodiny využité, statistiky nic neříkají. Pokud Němci pracují až o třetinu kratší dobu, tak to asi o něčem vypovídá.

Další věc je, jak je na tom řecká ekonomika po stránce technické. Kdybychom se vrátili v zemědělství od moderních strojů k motyčkám, taky by to s naší efektivitou nebylo slavné. Pokud Řecko nemá moc technologicky vyspělý průmysl, tak žádnou díru do světa neudělá. Jenže pak se ovšem musí smířit s úlohou chudé země, která v blahobytu zkrátka nemůže dohonit Německo.

Jestliže je snem mnoha Řeků dostat místo ve státní správě, protože pak se mohou těšit na hezký důchod a další výhody, pak asi není všechno v pořádku. A těžko se můžou pořád vymlouvat, že za všechno může někdo jiný. Za přebujelou státní správu jim Německo opravdu nemůže. Chtít teď reparace za druhou světovou je vrchol drzosti.

Stejně tragikomicky vyznívá výrok řeckého ministra financí, že půjčka Řecku ze strany EU byl "zločin proti lidskosti". A že evropské elity už v roce 2010 věděly, že země na Peloponésu své dluhy nikdy nesplatí. Tak mě napadá, kdy sami Řekové vlastně zjistili, že svoje dluhy nikdy nesplatí? Nutil je snad někdo se předlužit? A měli vlastně vůbec někdy v úmyslu nějaké dluhy splatit?

Na závěr bych chtěl důrazně požádat EU, aby se vůči Řecku už žádných zločinů proti lidskosti nedopouštěla a nepůjčila mu už ani jediné euro. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Ovšem obávám se, že posléze bude EU obviněna z ještě horších zločinů proti lidskosti, když nebohou zemičku bezohledně nechala zkrachovat...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | středa 11.3.2015 16:09 | karma článku: 42,24 | přečteno: 6231x