Kdy se začnou ve jménu Alláha podřezávat krky v Evropě?

"Utopíme vás ve vlastní krvi," slíbili nám iráčtí militanti. A že to mysleli naprosto doslova, dokázali vzápětí zveřejněním videa, které zachycovalo vraždu amerického novináře. Poselství je jasné - tohle uděláme i vám, jestli se nám připletete do cesty. Zatím chalífát požírá Irák a Sýrii, co ale bude dál? Izrael, Turecko a hurá směr Evropa? Necháme se prostě utopit v krvi?  

Dokonce i papež už islamistům nenastavuje druhou tvář, ale žádá jejich zastavení. Neřekl přímo, že je máme vybombardovat, ale na druhou stranu nejspíš nemyslel, že je máme zastavit modlitbou. Postup fanatiků zastaví jen zbraně. Vím, že teď budu za válečného štváče, ale jsem rozhodně pro to, aby Západ poskytl Kurdům veškerou možnou podporu. Čím víc území islamisté zaberou, tím hůř. Vím, že veřejné mínění zahraničním intevencím nepřeje, ale opravdu se máme jenom dívat, jak islamisté válcují Kurdy, Jezídy a vůbec každého, kdo se včas neukloní Alláhovi? Když už to tam Američani svržením Saddáma uvrhli do chaosu, tak by teď měli tyhle lidi aspoň ochránit.

Pokud se tento chalífát stabilizuje, bude to znamenat nebezpečí pro celý Západ. Nejde jen o to, že islamisté nenávidí západní způsob života, křesťanství, ateismus, demokracii, a vůbec každého, kdo nevyznává šaríu. Chalífát by se především stal centrem islámského radikalismu ve světě. Byl by to jeden velký tréninkový tábor pro fanatiky všeho druhu. A svatou válku tam pravděpodobně odjelo bojovat i nemálo muslimů z Evropy.

To je ohromné riziko. Mezi evropskými muslimy jistě najdeme řadu lidí, kteří tíhnou k radikalismu. Pro islamisty jsou tihle lidé dar shůry, mohou je bez problémů naverbovat, na domácí půdě vycvičit a vyzbrojit, načež ideologicky zpracované sympatizanty pošlou zpátky do Evropy. Jelikož tihle lidé mají občanství západních států, nemůže jim v návratu nikdo bránit. A tajné služby nedokážou sledovat každého. A až přijde vhodná chvíle, tak zažijeme svatou válku na vlastní kůži.

Brutální vražda novináře "v přímém přenosu" je jasným varováním, jak si islámští bojovníci představují vztahy se Západem. Ale zatímco přímá invaze chalífátu do Evropy nehrozí, může se snadno stát inspirací pro ty muslimy, kteří už v Evropě dlouhodobě žijí, ale západní hodnoty odmítají. Pokud Západ proti této hrozbě dostatečně razantně nezasáhne, může ho čekat skutečná krvavá lázeň.

Nemohla by ta impotentní OSN aspoň jednou udělat něco smyslupného a místo neustálého řečnění o světovém míru a humanitě přejít od slov k činům? Byť to zní hrozně, někdy si mír zkrátka musíte zajistit drtivou palebnou silou...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 21.8.2014 10:02 | karma článku: 35,17 | přečteno: 1772x