Ježíšek naděluje o Vánocích, Babíšek zase před volbami

Od čeho tu jsou ti politici, než aby nosili lidem radost, ne? A tak se vláda rozhodla vyhlásit předčasné Vánoce a trochu přidat do kasičky státním zaměstnancům. Že se blíží nějaké volby, to jistě nemělo na její rozhodnutí žádný vliv. Vždyť nějaké volby jsou pořád, to by vláda pak nemohla rozdávat nikomu nic...

Jen pro vyjasnění - že se státním zaměstnancům něco přidá, to mě nijak zvlášť netrápí. Jde tu o jinou symboliku. Babiš už zkrátka pochopil, že spořivá politika nikomu body nevynese. Politik svou popularitu neměří tím, kolik peněz daňovému poplatníkovi ušetří, ale komu co rozdá. Úspory znějí dobře v kampani, ale špatně se provádějí v praxi. A lepší výběr daní - to je zatím jen hudba budoucnosti.

Heslem dneška jsou investice. Proto také Babiš se Sobotkou nazývají svůj rozpočet vznešeně "prorůstový", ačkoliv by se klidně mohl jmenovat třeba "prodluhový". Opírá se o starou provařenou ideu, že stát se musí "proinvestovat" k blahobytu. Jak efektivně umí stát investovat, to jsme už viděli mnohokrát. Sice občas postaví i něco užitečného, jako třeba kus nějaké rychlostní silnice, ale často za ceny příčící se zdravému rozumu.

Politici tyto všelijaké "investice do spotřeby" milují. Před veřejností se dá snadno mávat částkami, které politici údajně poslali lidem, aby víc utráceli a tím se ekonomice vedlo lépe. Skoro to vypadá, že vlády vynalezly jakési finanční perpetuum mobile - čím víc mezi lid rozhodí zlaťáků, tím větší bude ekonomický růst. Bohužel už lidem jaksi nevysvětlují, že peníze, které jim rozdali na utracení, museli nějdřív někomu sebrat na daních, takže vlastně nula od nuly pošla. To by ale už neznělo tak dobře.

Vypadá to, že Babiš tuhle hru na rozdávání dobra bude hrát také. Se Sobotkou nám budou unisono vysvětlovat, kolik dobra tou stomiliardovou sekerou vytvořili. Zároveň budou doufat, že ekonomika má to nejhorší už za sebou a vláda se dočká větších příjmů z daní, což jí umožní rozdat zase o něco víc. Vánoce u nás budeme mít celý rok!

Mimochodem, potřeboval bych nové žaluzie. Nemohla by mi na to vláda něčím přispět? Vždyť bychom tím přidali další cihličku do katedrály ekonomického růstu...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | úterý 23.9.2014 10:02 | karma článku: 21,04 | přečteno: 663x