"Církev jsou nacisti", zakřičel si oranžový poslanec Jakubčík

A to tak silně, až se za to Sobotka musel omlouvat. Což je asi na celé věci jediné pozitivum. Pokud by tohle měla být nová stranická linie socialistů, tak už si hrábla na hodně hluboké dno. Boj proti restitucím se očividně pro některé stává posedlostí, takže už neváhají použít demagogii nejtěžšího kalibru. Někdo by se v ČSSD měl rychle probudit, než se mu tihle fanatici vymknou z ruky.

Poslanci Jakubčíkovi vůbec nešlo o nějaké kritické zhodnocení role katolické církve za druhé světové války. Nesnažil se rozebírat, kteří představitelé jak a v čem selhali a kteří naopak byli mučeni a zahynuli v koncentračních táborech. Celý jeho projev měl samozřejmě jediný účel - totiž podsunout lidem vzkaz "církev byla kamarád nacistů, podporovala vraždění Židů a proto se jim nesmí nic vracet".

Jeho ubohý výpad nebyl ničím jiným, než zoufalým hledáním i sebešílenějšího argumentu proti církevním restitucím. Když už nic nezabírá, tak vytáhneme i Hitlera. Možná mohl Jakubčík ještě vyložit eso, že Hitler po nocích tajně nosil kardinálskou čapku.

I když uznáme, že ne všichni církevní představitelé se zachovali jako váleční hrdinové, opravňuje to někoho, aby je obviňoval ze spojenectví s nacisty? Poslanec Jakubčík by se jistě Hitlerovi postavil čelem. A znamená jeho tvrzení, že považuje za kolaboranty i české katolíky? Pokud nacisty tak milovali, proč jim tedy nebyl majetek sebrán na základě Benešových dekretů? Ty sice dopadly na několik německých řádů, ale české církvi komunisti nesebrali majetek kvůli jakési jejich "kolaboraci". Mimochodem - i v rámci britské královské rodiny byli sympatizanti s nacisty. Znamená to snad, že Britové byli spojenci Hitlera?

Naštěstí Sobotka projevil aspoň záblesk rozumu a od tohoto výlevu se distancoval. Podsouvat někomu sympatie k nacismu si nesmí dovolit ani poslanec. I církev má právo na to, aby nebyla hanobena každým historikem-amatérem, byť ten je členem momentálně nejsilnější parlamentní strany.

Když už nemůžeme ty restituce zrušit, tak aspoň zkusíme rozdmýchat nenávist. Rád bych ovšem velectěného pana poslance upozornil, že úmyslné rozdělování společnosti ještě nikdy nikomu nepomohlo. Jak se říká, kdo seje vítr, slízí bouři. Nenávist se vám lehce vrátí jako bumerang.

Už je načase, aby ČSSD zanechala svých marných bojů proti restitucím a soustředila se na to, aby celý proces vydávání majetku probíhal řádně a v souladu se schváleným zákonem a podepsanými smlouvami. Ani "nacisti" je stejně před porážkou nezachrání.

Autor: Oldřich Mazal | sobota 21.6.2014 15:54 | karma článku: 25,94 | přečteno: 1218x