Závidíme si i nos mezi očíma?

Další z pokusů nahlédnout na jednotlivá slůvka a přemýšlet se nad jejich výzvami. Příliš často se nám stává, že jim jednak nerozumíme, či se na ně díváme jednostraně a ony přímo chtějí rozhovor....

Závidíme si i nos mezi očima?
O závisti se mnoho mluví, říkáme, že ji vlastně dnes nemusíme vůbec mít. Co chceme, to si přece pořídíme a přece se stále vyskytuje. Dříve před více jak dvaceti lety se závidělo auto, chata, místo kam se jelo na dovolenou, oblečení. Je to o tolik jiné a kde se tato záviost v lidech bere. Nadto si myslím, že český národ si závidí nad míru ostatních národů.
Závist značí nespokojenost (to ještě nemusí být špatné) ale také myšlení, že by nám někdo měl doplnit, co my nemáme a třeba soused má. Stále se nám vkrádá myšlenka, že bychom měli mít stejně. Ale proč, nestačí mít měně a přece žít kvalitnější život? Respektive, jak lidé vůbec přišli na to, že když mají víc, že již tím je zaručen větší kvalita lidského života? Však ten, kdo vlastní více se o toto bohatství musí starat, nejen, aby neztratilo na hodnotě, tedy musí vědět kde ho uložit, či investovat. Majetek tedy není zdrojem klidu, ale neklidu, život v pokoji se rodí jinde.
Ostatně i současné hnutí velké části lékařů je o srovnávání, jak velké mají platy v zahraničí a kolik mají u nás. Jenže to by si mohli (oprávněně) říci všichni z nejrůznějších zaměstnání. Nevidím důvod, proč by mělo být jedno povolání stavěno výše nad ostatní, možná tvrdě, ale napíši, co si myslím - viděl jsem příliš nepovedených operací, abych si nemohl myslet, že jsou lékaři bohové, do kterých pozic se oni někdy staví. Samozřejmě, že si jich vážím, ale jako křesťan vím, že je zde Lékař všech lékařů a tito pozemští jsou obdarováni ke své službě zhůry, ne sami ze sebe. Ostatně jak jsem naznačil, nedocenění jsou i mnozí další lidé s vysokoškolským vzděláním. Navíc, jaká částka by koho uspokojila, když člověk je ochotný jenom chtít více a více.
Závist je špatná vlastnost, která ničí vztahy, zatemňuje mysl a ubírá schopnost vidět a starat se o podstatné. Já nám všem přeji, abychom právě dnes zahlédli nejen to podstatné, nýbrž to nejpodstatnější a z této adresy obdrželi pokoj a lásku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Matuška | čtvrtek 27.1.2011 4:10 | karma článku: 8,98 | přečteno: 814x
  • Další články autora