Procházka biblí - Noe a potopa

Pokus o procházku jednotlivými biblickými příběhy a hledání jejich smyslu, významu pro nás dnes. Biblické příběhy nás totiž informují o mnohém s čím si i my dnes nevíme rady....

Procházka Biblí - Noe a potopa
Dalším zajímavým příběhem v Písmu svatém je o svědkovi víry Noem. Jeho jméno znamená pokoj, či odpočinutí. Jakoby šlo o obraz toho, o co má člověk obecně usilovat a pokud záleží jen na něm, pak má přispívat k pokoji mezi lidmi.
Je dobré si připomenout, charakterizovat dobu, ve které tento Boží muž žil. Rozhodně nešlo o nějakou klidnou, dobrou dobu, ba právě naopak. Bible ji charakterizuje jako dobu všeobecného odpadnutí od Boha. A to zlo lidského pokolení dosáhlo až takovách rozměrů, že se rozhodl Hospodin lidské pokolení zničit.
Noe však dostal úkol. Vystavět obrovský koráb, kde by byli shromážděni zástupci jednotlivých zvířecích čeledí a také ti z lidí, kteří uvěří kázání a svědectví Noeho. Jenže, když je člověk ve vzpouře proti stvořiteli, neslyší, nevidí a řítí se do katastrofy, aniž by cokoliv pozoroval. A tak lidé tehdejší doby brali Noeho jako živou atrakci, měli pro něj maximálně smích, ne otevřené srdce.
Lidé dnes jsou v podobném postavení, v podobném vzdoru vůči Bohu. Aniž by k tomu ve skutečnosti měli podstatný důvod. To jenom nesprávné pohledy, např. zděděné z období vlády komunistické strany působí nadále. Křesťanství, jeho příznivce, církve vidí pohledem středověké církve, aniž by chtěli se cokoliv nového dozvědět.
A přitom v konečném pohledu byl Noe a celá archa, všichni na ní zachráněni, Bůh se nad námi slitoval. Však i Vánoce nejsou ničím jiným než projevem Boží lásky. Projevem, že jediné místo skutečné záchrany je v Bohu a s Bohem.
Přeji nám všem rozpoznání skutečného místa záchrany, porozumění Bohu jako tomu, kdo skutečně má moc i nad tak nevyzpytatelnými živly jako je vodstvo.
Přeji hezký den....

Autor: Radek Matuška | pondělí 27.12.2010 4:23 | karma článku: 11,49 | přečteno: 949x
  • Další články autora