Procházka Biblí - Kniha žalmů

Pokus o přiblížení hlavních částí Písma svatého, ne jako literatury, spíše zdroje k povzbuzení a zdroje otázek, které nám mohou pomáhat najít to nejpodstatnější z toho, co vyznačuje lidství jako takové...

Procházky Biblí - Kniha žalmů

Po knize Jób se čtenář Písma svatého dostává ke knize žalmů. Co je to žalm? Kdybychom soudili jenom podle názvu, tak tam slyšíme slůvko "žal", řekli bychom, že nejde o nic veselého. Jenže význam je trochu širší. Navíc, když si uvědomíme místo této knihy v rámci života víry Izraele a konec konců i jde o nejvíce citovanou starozákonní knihu v Novém Zákoně.

Předně je kniha žalmů knihou modliteb, tedy k těm modlitbám, ke kterým se smíme utíkat, když se třeba dostaneme do podobné situace, která je zmíněna v nadpiscích. Pak nám ta původní slova modlitebníka se stanou i našimi.

Za druhé jde o první zpěvník vyvoleného lidu, právě toto jsou písně, které byly původně využívané i při bohoslužbách. Něco z toho se uchovalo i v křesťanských církvích - kdy se tu více, a tu méně ze zpěvníku zpívá, tedy u nás zpíváme skoro v každých bohoslužbách jeden ze žalmů.

Formálně je tato kniha rozdělena na pět částí, ptáte-li se proč tomu tak je, pak vězte, že jde o jakousi paralelu k pěti knihám Mojžíšovým. A ty jak víme měli a mají nejpodstatnější místo pro židovství, neb Tóra je srdce starého zákona.

Obsah jednotlivých žalmů je velmi pestrý - od chvalozpěvů, radostných zpěvů díků, přes vzdělavatelné, téměř do mudrosloví vedoucích žalmů, až konečně k těm, kde se modlitebník a zajisté i ten, kdo se k němu posléze bude přidávat smí vykřičet Bohu.

Jedná se tedy zase v malém o obraz celého Písma, jednu velkou knihovnu (zde v oblasti modlitby) a my smíme brát z tohoto nám daného pokladu. Také můžeme je vidět jako zvláštní učebnici modlitby, kde vidíme a smíme se učit, kterak modlitba má vypadat. Tehdejší modlitebníci si rozhodně na nic nehráli a dokázali Bohu sdělit vše z čeho se radovali, z čeho smutnili a co je přímo ohrožovalo v jejich životech. Právě tato schopnost a snaha po sdělení nejvnitřnějších pocitů je pro nás dalším vzorem, že máme vyjadřovat své pocity, netutlat je v sobě.

Tato kniha nás jako málokterá jiná uvede do zákoutí lidské duše, zákoutí rozhovorů nás s Bohem samotným.

Přeji nám všem právě v této oblasti ty nejlepší zkušenosti. Hezký den nám všem....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Matuška | čtvrtek 3.3.2011 4:05 | karma článku: 9,08 | přečteno: 1234x
  • Další články autora