Procházka Biblí - Ester

Pokus o přiblížení jednotlivých biblických postav, či celých knih, které nejsou toliko pouhou historií,nýbrž nám přinášejí na světlo podstatné lidské otázky, které jsou i pro nás důležité....

Procházka Biblí - Ester

Máme v Písmu svatém i knihy, které jsou spojené s určitými svátky, respektive je osvětlují. Ve Starém Zákoně je skupina pěti svátečních svitků, které jsou právě charakterizovány, že se čtou a jsou i jinak propojeny s jednotlivými svátečními událostmi.

Tak je to i s knihou Ester. Co obsahuje za příběh? Achašveroš, král perský uspořádal pro prince a šlechtice všech částí říše nádhernou hostinu v Susách. Pro ženy uspořádala hostinu jeho manželka Vašti. Sedmého dne rozkázal král, aby Vašti ukázala hostům svou krásu. Vašti to odepřela. Byla za to vypuzena a královnou se stala židovská dívka Ester, chovanka žida Mordokaje, strýce jejího otce, který zemřel. Hrdost Mordokaje, který kdysi zachránil Achašverošovi život, dráždila královského ministra Hamana tak, že si usmyslel zničit nejen jen, nýbrž i celý národ židovský. Aby dobře promyšlený nápad byl přijatý králem, dal házet losem, protože chtěl zjistit, kterého dne má návrh přednést. Král skutečně tento návrh přijal, zvláště když mu z toho měl plynout nový příjem do státní pokladny. Pro Mordokaje měl Haman připravenu šibenici padesát loket vysokou. Ale královně Ester se podařilo zmařit v poslední chvíli všechny úklady proti Židům. Haman byl pověšen a Mordokaj sám se stal ministrem. Židům byla dána příležitost povraždit 75 000 svých nepřátel. Na oslavu tohoto vysvobození slaví židé do dnešního dne slavnost púrím (neboli losů) vždy 14 a 15 adáru, tj. v březnu.

Účelem knihy je především podat výklad a vysvětlení svátků púrím, při níž je tato kniha čtena. Je to "historický román", který má sice rámec historický, ale obsahem není historie. Tedy se v ní ještě více ukazuje, že v Písmu nejde o historii, nýbrž o popis a vyjádření vztahu Boha k člověku, či větší skupině v průběhu delšího časového období.

Královna Ester, jejíž jméno snad je perského původu a znamená hvězda - je příkladem odvážné ženy, která je ochotná podniknout vše pro záchranu svého národa. Zajisté, že podobných "Ester" mělo židovství ve svých dějinách více.

A také jde o obraz toho, že Bůh ochrání své. I když to zní sebe směšněji, jde o pravdu. A to smíme prožívat každého dne i my, kteří se také potácíme ode zdi ke zdi.

Přeji nám všem hezký den a pokojný celý víkend.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Matuška | pátek 25.2.2011 4:33 | karma článku: 12,44 | přečteno: 1243x
  • Další články autora