Pohled na bohoslužby - závěrečná část

Pokus o popis zváštního děje, který se odehrává za zdmi budov, které smíme potkat snad ve všech místech naší země a nesou na věžičkách symbol kříže. Nejde o nic nezajímavého, jen vstupte dál

Kostel

Pohled na Bohoslužby - Závěr
Po části přímluvné, která vrcholí společnou modlitbou Páně, která shrnuje vlastně sumu všech proseb člověka, následuje závěrečná část bohoslužeb. I ta má svůj řád, ostatně jako každé jiné lidské shromáždění - spíše by bylo nelidské, kdyby žádný řád nemělo. Což neznamená zabránění vzletu lidského ducha a jeho tužeb a přání.
V ní se nalézají tři části, první z nich je tzv. poslání. Jedná se o případný biblický oddíl se kterým se vysílají kristovci do dalších dní svého pozemského putování. Jakoby se v těchto slovech ozývalo porozumění, že víra není něco muzeálního, nýbrž prolíná celým lidským životem a ozývá se vlastně u každého lidského rozhodnutí. Obvykle se využívají buď částí epištol,či jiné v závislosti na tom, které biblické texty v průběhu bohoslužeb zazněli. Jde o to, abychom směli z hlubokých zdrojů Písma přijímat v celé šíři a hloubce. Ještě učiním poznámku o užívaném biblickém překladu. Myslím, že nejvhodnějším je český ekumenický překlad, v některých případech - text kázání užívám někdy i jiných, v souvislosti s přesností oddílu, který bude vykládán. Také v neposlední míře je potřeba nezapomenout, že nečteme Písmo pro sebe, nýbrž pro shromážděný sbor, kristovce.
Druhou částí je vyprošení požehnání. Tu nejde o nějaký magický kolorit, nýbrž podstatné přání zdaru ve všem, co člověk podniká. My, křesťané věříme, že podstatné je, aby u toho byl Bůh. Tedy s námi a odpovídalo toto konání jeho svaté vůli. Navíc u nás neuděluje pomyslně farář toto požehnání, nýbrž ho zvěstuje - to, které nám dává Bůh. Takže není farář v pozici kouzelníka, mága, čaroděje, nýbrž zvěstovatele. Nejraději používám tzv. áronského požehnání, které se však může měnit podle ostatních částí bohoslužeb, či církevního období.
Třetí část závěru bohoslužeb je píseň. U nás v obvyklých případech čtvrtá, případně pátá v souvislosti s vysluhováním svaté Večeře Páně. Souvisí úzce s předchozím, tedy je buď svým obsahem vyprošením požehnání, či zase rozvinutím předchozího oddílu poslání do dalších dní. Písně u nás zpíváme povětšinou z Evangelického zpěvníku, či jeho dodatku.
Při odchodu ze shromáždění pak i vykonáváme sbírku a po té se všichni účastníci loučí s kazatelem. Pro někoho maličkost, věřte že pro kazatele velmi povzbuzující část, kdy smí každého osobně oslovit pár slovy, či otázkou se zeptat na nezbytné. Tolik k této závěrečné části bohoslužeb a vlastně celku bohoslužeb.
Přeji hezký den a vlastně i nastávající týden.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Matuška | pátek 18.2.2011 4:23 | karma článku: 8,33 | přečteno: 1189x
  • Další články autora