Nekrademe kytky ani housata aneb vážíme si městských parků

Díky globálnímu oteplování máme v posledních týdnech v Irsku překvapivě slunečné a teplé počasí, které přímo vybízí k pikniku v parku. V Cork City je jich hned několik, a to nejen v obytných zónách, ale i v srdci města.

Barbora Milena Matulová Ze začátku jsem rozdíl mezi parkem v Kutné Hoře a Corku nevnímala, ale návrat z dovči doma a nástup jara mi otevřely oči.


Parky v Corku mají vždy posekanou trávu, po které můžete nejen chodit,ale smíte si zde i lehnout, kopat s míčem či hrát frisbee.Je v nich dostatek stínu pro maminky s kočárky i slunečných míst pro milovníky opalování.Najdete zde nejrůznější druhy stromů, keřů i květin, všechny s názvem, aby pobyt nebyl jen odpočinkový, ale i vzdělávací.A nyní všechno kvete.A nikdo, opravdu nikdo, nic netrhá, neláme, neničí, nekrade...
Majitelé psů po nich vzorně uklízejí, takže před položením deky na trávník nestrávíte 10min kontrolou vybraného místa.


Každý park má také koutek pro děti a dostatek laviček a i stoly pro piknik či studium.Parkem pravidelně prochází hlídač a projíždí i policie na kolech.


Specialitou Corku je park zvaný Lough - The Lake - Jezero. Tato přírodní rezervace pro ptáky je jezerem, které má uprostřed ostrov s porostem a kolem chodník a alej a samozřejmě trávník.Ptactvo se zde vyskztuje již přes 200 let a nikdo přesně neví, odkud do jezera přitéká voda a co je na něm tak zvláštního, že labutě, kachny a husy přizpůsobily svůj život ruchu města.
Lough je krásné místo pro procházku zvláště v tomto roční období.Ptáci mají mladé.A proto se mnoho rodin s dětmi, či milovníci zvířat jako my, vydávají s toastovým chlebem v ruce na okruh kolem jezera, který měří něco kolem 1200metrů. Při zdravé procházce pozorujete husy, jak si pyšně vykračují od jezera na trávník na svačinku, krmíte z ruky labutě, poté Vás pronásleduje pár kachen, co se dožadují chleba a nakonec si na informačních tabulích přečtete o všech druzích ptáků a stromů, které jste viděli.
A na závěr  - Lough hlídače nemá.


Myslím, že v tomto směru se máme co učit. Obávám se, že u nás by kytičky a kačenky příliš dlouho nevydržely. 



Autor: Barbora Milena Matulová | čtvrtek 7.6.2007 18:25 | karma článku: 12,42 | přečteno: 619x