Jak pije Ir

Dnes byhc ráda řekla něco málo a tom, jak je to s alkoholem a jeho požívaním v Irsku. Jako abstinent mám skvělou šanci pozorovat tento trend a své poznatky přes noc nezapomenout.

Pokud si myslíte, že v Čechách se pije hodně a často, přijeďte se podívat do Irska. Alkoholismus, opilci a jejich výtržnictví se staly závažným problémem pro většinu měst.
V Corku jsou majoritou opilců a následně vandalů studenti. Obvykle začínají plechovkami piva u někoho doma kolem 5. odpolední, kolem 7. se přesouvají do pubu a odtud kolem 11. do nočního klubu, protože hospody musejí zavírat v 11 hodin. Noční kluby a diskotéky fungují do 2 ráno.
 Pohled, který se Vám naskytne kolem 2:15 ráno je alarmující  - desítky potácejících se slečen, které měly před pár hodinami dokonalé účesy a outfity, nyní stojcí uprostřed silnice a mávají na všechna kolem projíždějící auta, jelikož nejsou schopny rozeznat taxi.Hloučky na ulici postávajících a řvoucích kluků, jejichž následující program je ničení pouličního osvětlení, rvačky a také poškozování na ulici parkujících aut.Věřte mi, 5 sobotních rán s urvaným bočním zrcátkem na straně řidiče není nic příjemného. 
Město se snaží situaci zvládnout a zajistit bezpečnost na ulicích, ale ani hlídky tzv. gardy na hlavních ulicích a fialové a růžové osvětlení kolem nočních klubů nemění nic na tom, že je vhodnější opustit zábavu před druhou ranní a vydat se spěšně domů taxíkem.
Tento problém mě překvapuje kvůli ceně alkoholu.Jedna pinta piva stojí cca 4.50 eura, záleží na značce a panáky od 5 eur výše.
Proto je tu populární pořádat party u někoho doma, výrazně tak snížíte útratu za alkohol.Problém ovšem nastává, pokud se Vaši sousedé mejdánku nechtějí zúčastnit a vy je svým společenským životem rušíte. 
Televizi a časopisy zaplavily reklamy varující před opíjením se, snaží se lidem ukázat, že opravdu není sexy pozvracet si boty na chodníku či usnout na baru a že je opravdu dobré si pamatovat, co jste minulou noc dělali a s kým.
Reklama, která se mě nejvíce dotkla poukazuje na následky řízení pod vlivem alkoholu.Ukazuje reálné záběry z dopravních nehod, obětí v nemocnicích, na vozících, pohřby a pozůstalé a pak také soudy a viníky, pokud nehodu přežili.Pod každou reklamou na alkohol je text - požívejte náš nápoj rozumně. Pondělní zprávy jsou plné pouličních rvaček, znásilnění a autonehod.Bohužel další páteční podvečer nám ukazuje, že všechny tyto preventivní opatření na ty, jechž se to týká, neplatí.

Autor: Barbora Milena Matulová | čtvrtek 7.6.2007 16:08 | karma článku: 13,58 | přečteno: 1081x