Berlin, hauptstadt der DDR, ehm BRD

Jak vypadá nebe nad Berlínem? Co je cítit v ulicích sjednoceného města? Prach a popel. Polní tráva. Nadhled?

Šest hodin na cestě. Tři přestávky. Jsme v Berlíně!

Po prohlídce synagogy míříme na blízký Museumsinsel, míjíme  Bode-Museum. Slunce ztrácí postupně sílu a historické budovy začínají ozařovat červánky. 

Míjíme Pergamonmuseum, které s úspěchem navštívíme zítra a přecházíme na Lustgarten, na které se vyjímá Altes Museum a Berliner Dom, zvon odbíjí šestou.

No, a to už jsme na berlínské "šánselyzé" Unter den Linden, jejíž projití s manželkou považuji za téměř kultovní. Obzvláště průchod skrz Branderburger Tor a přechod přes místo, kde stávala Zeď. Skvostný pocit.

 

 

Obešli jsme Reichstag/Bundestag, pokochali se novostavbou Kancléřství a šli ulicí "Pod lipami" zpátky.

 

 

 

Druhý den po probuzení vykouknu z okna hotelového pokoje a otevírá se skvostný pohled na budovu Postführamt, otočím hlavu kousek vpravo, tam září ve slunci zlatá kopule Nové synagogy. Ano, jsme v Oranienburgerstrasse, centru židovského světa v Berlíně.

Diův oltář. Horní agora. Královský palác. Pergamská knihovna. Trajánův chrám. Procházíme těmito perlami v měřítku 1:1 a dostáváme se do ulic Babylonu. Před námi kopie Chamurapiho zákoníku také v poměru 1:1. Paláce. Po dvou hodinách toho máme dost. Jdeme na S-Bahn. Směr nový Hauptbahnhof, dříve "země nikoho", poblíž stávala Zeď. Obchoďák na kolejích. Čtyři patra nástupišť a kolejišť nad sebou. Skvostné! Skočíme do U-Bahnu U55 a s přestupem na S-Bahn na stanici Branderburger Tor jedeme na Potsdamerplatz - kdysi tepna, pak rozděleno Zdí, dnes mrakodrapy např. sídlo DBbahn, evropská centrála Sony, kina, divadla, galerie, kavárny.

 

 

My po krátkém posezení v Balzac Coffee (excelentní espreso!, krásný inteiér) zašli do Museum Dalí. Kromě kreseb, akvarelů a grafiky jsme zhlédli film Andaluský pes. Film byl natočen v roce 1929. Famózní! Úchvatné! Excelentní! Kupujeme dárek pro tchána (Měkké hodinky, jak jinak...) a rychle do podzemky. Intermezzo na Alexanderplatz. Jedeme S-Bahnem. Kontrola fronty u Bode-Musea. Trochu opadla, ale nechce se nám čekat ani minutu. Směr west-Berlin.

 

 

 

Pár fotek na večerní Kurfürsterdamm a honem zpátky S-Bahnem domů. Na naší staré známé Oranienburgerstrasse jdeme opět do indické restaurace, kde si dáváme jehněčí s rýží a plackami. Objednáváme si koktejly, které se postupně změní v koktejlovou vánici. Názvy jako Bollywood star a Pandjabi koktejl jsou dobré. Na závěr Zombie - asi nejlepší. V povznesené náladě trefíme do hotelu. Moc práce nám to nedalo, je bratru dvěstě metrů vzdálen a ve stejné ulici směr Wedding.

 

 

 

Ráno arrivederci a Seestrasse a ven. Kolem Potsdam, natankovat a směr Lipsko. Dálnice stojí, ošklivá havárie před Lipskem. Tři sanitky, vrtulník. Zranění. Přejeme jim štěstí a brzké uzdravení. Stavíme se v již známém centru nova-eventis. Procházíme obchody. Zastavujeme v restauraci indo-china. Jídlo dobré, jen o něco lepší než u nás od Vietnamců. Nakupujeme pár drobností výrazně levnějších než u nás...suché pro naše kocoury, nějakou kosmetiku, drogerii apod. Sasko-Anhaltsko, Thüringen, Bayern. Konečně doma! Příjezd domů přes přechod Pomezí je docela dobrej. Ale stýská se nám po Berlíně. Brzy se tam vrátíme.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vít Matějovský | sobota 5.11.2011 18:02 | karma článku: 5,65 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Vít Matějovský

Komunismus rovná se fašismus

21.8.2013 v 23:39 | Karma: 23,70

Vít Matějovský

Londýn

10.8.2013 v 0:21 | Karma: 9,98

Vít Matějovský

Dnes je euro za 24,42

20.3.2012 v 19:55 | Karma: 32,99

Vít Matějovský

Můj nový trip

14.3.2012 v 23:34 | Karma: 5,26