Rozhovor primáře Erbena. Hon na pravdu nebo jen marketingový tah?

Věřím tomu, že farmaceutický průmysl má dlouhé prsty, kterými zajišťuje ochranu svých investic a zisků a jistě se zasloužil o zpochybnění a zatracení informací a metod, které se farmaceutickým firmám nehodí do krámu.

Moje přesvědčení není podloženo žádnými konkrétními důkazy, ale vyplývá z celkových osobních zkušeností se zdravotnictvím, z porovnání mediálních infomací s vlastními znalostmi a logickými dedukcemi a z informací publikovaných v odborné literatuře, se kterou se seznamuji v rámci svého zaměstnání. Nevím, jestli bych chtěla přijít do kontaktu s reálnými důkazy. Pomyšlení na teoretickou možnost zjištění holé a syrové pravdy mě děsí. Co by se ukázalo, pokud bychom měli přístup ke všem informacím o aktivitách a interakcích farmaceutického průmyslu?

Po sítích nyní koluje video rozhovoru moderátorky Drtinové s doktorem Erbenem, kde pan Erben vysvětluje vliv zvýšené hladiny homocysteinu (Hcy) na velkou skupinu civilizačních onemocnění. Jistě, hodně pravdy na homocysteinové teorii  je, ale že by za všechno byl zodpovědný jen a pouze Hcy je velmi nepravděpodobné. O roli Hcy u různých onemocnění se ví již dlouho, jeho zvýšená hladina je spojena s vyšším rizikem například vzniku aterosklerózy, rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Ale protože se jedná o onemocnění multifaktoriální, o čemž se také již dlouhou dobu ví, není pravděpodobné, že by úplné vyléčení mohlo způsobit pouhé umělé snížení hladiny Hcy. Navíc, Hcy může být u různých jedinců zvýšen z různých příčin. Existují genetické poruchy enzymů, odbourávajících sirné aminokyseliny, které vedou ke kongenitální hyperhomocysteinemii a u těchto jedinců je zvýšená hladina Hcy opravdu primární příčinou jejich nemoci (primární je samozřejmě genetická porucha, jejímž důsledkem je zvýšená koncentrace metabolitu, ale zde za vše opravdu může Hcy). Bohužel v tomto případě není jednoduché Hcy snížit. U ostatních je spíše důsledkem nějaké jiné poruchy metabolismu a snížení hladiny Hcy je potřeba dosáhnout změnou životního stylu, změnou stravovacích návyků a zvýšením pohybové aktivity, odbouráním stresu a podobně, čím dojde ke zlepšení primární poruchy a následnému snížení hladiny homocysteinu. Prostě, metoda pana doktora Erbena je jistě účinná, pacientům neuškodí (i když se vedly diskuze o negativních účincích vysokých dávek kyseliny listové a dalších vitamínů), mnohým pomůže i díky efektu aktivního zapojení pacientů do vlastní léčby. Celkově s  přístupem pana Erbena k léčbě plně souhlasím a vážím si jeho lidské statečnosti, se kterou čelí pohrdání od kolegů - představitelů vědecké medicíny.

Dost dobře ale nechápu hysterii okolo tohoto rozhovoru. Video se šíří po internetu konspiračním způsobem (již jsem od známých obdržela několik přeposlaných mailů, z veřejných úložišť prý mizí, dokonce ho prý musela?! odstranit ze svého archivu i televize). Nechápu, čím je tento rozhovor tak závadný, že by farmaceutické lobby musely vynakládat tolik energie na jeho "zneškodnění". Možná mi uniká nějaký podtext.

Ale není tato hysterie nakonec vyvolána záměrně a nemá naopak zvýšit sledovanost tohoto videa a tak nekalými praktikami (negativní reklama, skandalizace vytvoření iluze "pronásledovanosti" autoritami) zvýšit povědomí veřejnosti o existujícím problému? Opravdu nevím, co si vybrat.

Pokud je správně druhá možnost, dost mě to štve. Každopádně někdo doktoru Erbenovi prokazuje medvědí službu. Alternativní medicína si kolikrát sama špiní svoji pověst tím, že pro prosazování správných principů používá mírně řečeno neetické metody. Tím se potom zpochybňuje i obsah, který ale také často není tak úplně v pořádku. Stejně jako i v oficiální klasické medicíně - některé metody více pomáhají, jiné více škodí, ale stejně se všechny používají. Jen kolem metod klasické medicíny není tolik informačního šumu. A chudáci pacienti, vyberte si!

Video je ostatně možné běžně najít ve vyhledávačích na mnoha místech, například na video.aktualne.cz : Primář Erben: Farmaceutické firmy a lékaři vás vodí za nos, civilizačním chorobám se dá předejít

Autor: Milena Matejovičová | sobota 9.1.2016 12:19 | karma článku: 9,55 | přečteno: 757x