Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase domácí porody…

Dnešním příspěvkem mohu navázat na ten předchozí. 15. 6. 2012 položil server idnes.cz článkem „Rodila doma, záchranka ji převezla do nemocnice. Soud řeší, zda právem“ zajímavou otázku: Má lékař právo nařídit převoz zdravého dítěte po domácím porodu do nemocnice i proti vůli jeho matky? Nebo musí respektovat přání rodičky, která má za své dítě odpovědnost? (Zdroj: http://brno.idnes.cz/rodila-doma-zachranka-ji-prevezla-do-nemocnice-soud-resi-zda-pravem-1dw-/brno-zpravy.aspx?c=A120615_162749_brno-zpravy_bor)

Rozhodl se lékař správně, když odvezl dítě po porodu do nemocnice i přesto, že shledal, že je zdrávo? Nenarušil tím práva matky?

Vycházím z toho, co jsem psal v minulém článku, tedy, že lékař není pánem přírodních dějů v organizmu, že může to, co se s organizmem děje pouze sledovat a případně se pokusit nějak to ovlivnit. To je podle mě specifická znalost lékaře. Že ví o tom, že život nemá pevně v rukou. Je si tedy vědom také toho, že se zdravotní stav člověka může vyvíjet naprosto neočekávaným způsobem a může toto neočekávané očekávat.

A to je klíčový důvod, proč se lékař, který dítě i matku nechal převést do nemocnice, podle mého názoru (a pracoval jsem 14 roků jako dětský lékař v nemocnici) rozhodl správně. To, že dítě bylo zdravé, vůbec nezaručuje, že nebude mít problémy v následujících desítkách minut nebo hodinách. Toto je specifikum novorozenecké medicíny. Dítě, které je teď zdravé, může za dvě hodiny bojovat o život a vy nejste schopni ho zachránit. A nikdo toho není schopen.

My jsme společností, která o sobě říká, že chce chránit ty nejslabší. Tím slabším z dvojice matka – dítě je určitě ono dítě. Tedy v první řadě jeho právo by mělo být chráněno a mělo by být chráněno silněji. Podle mého názoru zde jde v první řadě o dítě, až pak o maminku. Také právo dítěte na život se mi jeví jako silnější než právo matky na ochranu její osobnosti.

Podle mého názoru se lékař choval prozíravěji než matka dítěte. Ona prozíravost se týkala práva dítěte na život. Chránil tedy právo dítěte na život efektivněji než matka a proto se podle mého názoru rozhodl správně.

Myslím si, že se tento postup nedá označit jako paternalistický, tedy takový postoj, kde lékař „ví všechno lépe a proto pacient má jenom poslouchat“. Dítě není majetkem rodičů, o kterém by mohli libovolně rozhodovat. Lékař se rozhodoval ve prospěch autonomie dítěte, jejímž předpokladem je fakt biologického života.

Kdyby lékař musel, jak stojí v úvodní otázce, respektovat přání rodičky, která má za své dítě odpovědnost, byla by tím vlastně popřena jeho specifická znalost, kterou jako lékař má. V konečném důsledku by pak bylo jedno, jestli si matka zavolá lékaře nebo kohokoliv jiného. Protože vlastně každý by měl splnit její přání. Tím však její volání ztrácí smysl. Protože jestliže ona ví, co je správné, už nikoho dalšího ke svému jednání nepotřebuje.

I když pan doktor už nežije, chtěl bych mu přece jen složit dík za to, že ukázal, jak se má lékař chovat, co je smyslem jeho povolání. Díky!

Autor: Jaromír Matějek | neděle 17.6.2012 19:25 | karma článku: 35,38 | přečteno: 3231x
  • Další články autora

Jaromír Matějek

Rektoři a prezident

Zítra, jak je již tradicí, se udělují ve Vladislavském sále Pražského hradu státní vyznamenání. Jsou zváni významné osobnosti českého státu, mezi nimi i rektoři českých vysokých škol.

27.10.2013 v 17:40 | Karma: 22,77 | Přečteno: 749x | Diskuse| Společnost

Jaromír Matějek

Jde skutečně o to, kde rodit?

Musím se přiznat, a je to vidět i na mých blozích už kdysi dávno, že domácí porody jsou prostě pro mě téma, které mě skoro vždycky dostane. Zároveň se mi zdá, že velmi často, zvlášť v tématech, která se takto vrací, jde o něco víc, než jen povrchní ano/ne. Domácí porody ano/ne, eutanázie ano/ne..., ale takto snadný život přeci nebývá, nebo ano? (Nebo ne?)

28.9.2013 v 8:30 | Karma: 14,52 | Přečteno: 754x | Diskuse| Ostatní

Jaromír Matějek

Mitochondrie a svoboda

Tentokrát nebudu psát o domácích porodech, to ne. V minulých dnech mě zaujala zpráva, jejímž jádrem je oznámení, že byly přeneseny mitochondrie z vajíček zdravých žen do vajíček žen, které se snažily otěhotnět, ale nešlo to. Předpokládám, že u nich byla jistá pravděpodobnost, že by dítě, počaté s jejich nemanipulovaným vajíčkem mělo nějakou mitochondriální poruchu.

4.7.2012 v 10:45 | Karma: 12,01 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost

Jaromír Matějek

Sprosté slovo - paternalizmus

Když se člověk probírá učebnicemi moderní lékařské etiky, naráží na jedno slovo, které má ve všech těch textech ten nejhorší zvuk. Je to slovo „paternalizmus“. Lékař, když se dohodne s pacientem, může prakticky cokoliv, jen nesmí být paternalistický. To se prostě nehodí. Ve společnosti se dámy ovíjejí vějířem a odvrátí se, když slyší něco tak hrozného.

30.6.2012 v 16:17 | Karma: 17,95 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Společnost

Jaromír Matějek

Lékař – všemocný vládce přírody

Často se mi stávalo a stává, že se na mě různí známí, kamarádi, příbuzní a přátelé obracejí s otázkou, jak je vlastně možné, že jejich doktor to či ono neviděl, nepoznal, že nenašel příčinu, včas nereagoval, že se tomu jejich doktorovi jejich zdravotní stav vymkl z rukou. Je to nedouk a měl by vrátit diplom. Nebo ho dají k soudu a budou se soudit o odškodné.

16.6.2012 v 17:25 | Karma: 13,53 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).