Vyznamenání Zlatá lípa

Ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) udělil vyznamenání Zlatá lípa bratrům Mašínům i Milanu Paumerovi. Jeho rozhodnutí vyvolalo mnohorozporuplných vášní. O jaké vyznamenání se ale vlastně jedná?

Oficiálně - Ministerstvo obrany České republiky:

Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky uděluje ministr obrany pouze mimořádně, a to občanům České republiky a cizím státním příslušníkům, kteří se významně zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod, zejména lidského života, zdraví a majetku, základních principů demokratického a právního státu nebo se jinak výjimečně zasloužili o rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky, včetně vědecké a odborné práce.

Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky má jeden stupeň a je možné jej udělit opakovaně.

Vzhled

Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky vychází z návrhu výtvarníka Františka Kupky, příslušníka čs. zahraničního odboje ve Francii. Lícová stran a má tvar čtyřcípé hvězdy, jejíž střed je tvořen čtyřmi vzájemně propletenými kruhy červené barvy. Na středu mezi kruhy je položen zlatavý lipový list. Na vyznamenání navazuje převýšení v podobě dvou spojených lipových půlvěnců, zavěšené na stuze. Na rubové straně je ve středu hvězdy umístěn medailon se znakem Ministerstva obrany a opisy „MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY“ a „ČEST A VLAST“, doplněné ploškou pro ražbu pořadového čísla. Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky je zavěšeno na bílé, po okrajích modro-červeně lemované stuze. Středem stuhy prochází zlatý, tence zeleně lemovaný pruh.

Při předání Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky se současně předává listina o jeho udělení s uvedením hodnosti, titulů, jména a příjmení osoby, které se Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky uděluje a pořadového čísla jeho udělení. Listinu podepisuje ministr obrany České republiky.

Vyznamenání uděluje ministr obrany od roku 2008.

Myslíte si, že se vyznamenaní bratři Mašínové "významně zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod, zejména lidského života, zdraví a majetku, základních principů demokratického a právního státu nebo se jinak výjimečně zasloužili o rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky"? Nebo ne? Nemáte názor? Můžete si ho udělat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Cibulka | středa 23.11.2011 18:24 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1936x