Jsou komunální volby stranické?

Tato otázka je věčná, jako volby samy. Není na ní jednoznačná odpověď a jsou na ni různé názory.

„Všechny volby a tím volná soutěž politických stran a hnutí, jsou základním demokratickým principem.“ Tento názor zastávají především politické sekretariáty. Je možné s ním souhlasit na úrovni voleb do parlamentu a krajských zastupitelstev. Jakmile se ale týká voleb do senátu či radnic, jsem přesvědčen, že je tento názor špatný. Tady by zasahování politických stran mělo být výrazně omezeno. Dochází totiž k nevhodnému vměšování stranických ideologii do komunální politiky a nezávislosti senátu. Proč by měla být obecní zastupitelstva ovlivňována parlamentním politikařením, populismem a ideologiemi.  

Jsem přesvědčen, že senát a radnice by měly být složeny z osobností. Lidé v místě by měli mít zájem a možnost, vybrat si místní, známé osobnosti. Stranické „vymývání mozků“ a celostátní témata by neměly ovlivňovat chod měst a obcí. Vždyť na obci nejde o státní politiku! Jde o opravy chodníků, provozy škol, tedy o běžný chod příslušné obce. Kde je tady prostor pro politické strany? Obce mají vést lidmi vybrané osobnosti, které mají morální a společenský kredit od voličů. Není to porušení demokratických principů. Je to přiblížení voleb k voliči a dání důvěry v jeho odpovědnost a rozum.

Proto si myslím, že obecní volby jsou a měly by být o osobnostech. Volič má obrovskou možnost být voličem s velkým „V“. Měl by si vybrat si ze všech kandidátů, kteří mu byli předloženi ty, ke kterým má důvěru. Pak je demokracie aplikována a oslavena.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Volný | čtvrtek 9.10.2014 16:44 | karma článku: 6,90 | přečteno: 128x
  • Další články autora

Martin Volný

Asi tolik k tomu, co se děje

7.3.2022 v 16:03 | Karma: 12,74

Martin Volný

To je teda síla!

16.1.2014 v 16:02 | Karma: 31,74

Martin Volný

Otevřený dopis

23.12.2013 v 9:32 | Karma: 43,78