Češi se v zimě (ne)starají o své chodníky.

Napadl sníh a každý (převážně majitel domu) řeší, zda má chodník uklidit, nebo to nechat na městu. Je to volba mezi leností a čistým chodníkem. Většinou zvítězí ta lenost. Tento článek se týká právě úklidu sněhu na chodnících.

Pochopitelně tento problém řeší i obyvatelé Moravy a Slezska, nikoliv jenom Čech. Nedávná novela zákona o pozemních komunikacích "předala" odpovědnost za chodník od majitele domu na majitele (přilehlého) chodníku. Tato zodpovědnost se týká především úrazů, které si způsobí naši nešikovní spoluobčané. To je, podle mého názoru, největší přínos této novely. Pak je tu ale otázka, jestli mám uklidit chodník či počkat, až to město vyřeší za mě. Nemám žádnou povinnost - nic mě nenutí k tomu, abych chodník uklidil.

Mám na výběr mezi dvěma alternativami. Můžu být líný a vykašlat se na to, ale v takovém případě může trvat i několik hodin, než ten chodník někdo uklidí. Mezitím po něm bude chodit nespočet lidí a nebude to vypadat hezky.  Tuto variantu, naneštěstí, volí většina lidí v naší zemi - jsem sice bez práce (nemusím uklízet chodník), ale jaký to dělá dojem na sousedy a kolemjdoucí si každý jistě dovede představit sám.

Druhou variantou je, že nebudu líný vzít do ruky koště, či jinou pomůcku a vyjdu před dům ten sníh odklidit. To by mělo být samozřejmostí, leč většina lidí to tak nechápe. Novela ručí za to, že pokud si někdo přivodí úraz na vašem chodníku, vy už tu odpovědnost nenesete. Ale to neznamená, že automaticky se o ten chodník přestanete starat úplně. Zvlášť před obchodem nebo kanceláří je uklizený chodník dobrou vizitkou. To stejné ale platí i u "běžných" domů.

Nikdo nemůže nikoho nutit do úklidu chodku, ale není lepší, pokud Vy máte svůj chodník uklizený?

 

Dodatek k diskuzi: nepsal jsem, že by někdo měl uklízet chodník immerwährend. Co bylo meritem tohoto článku? Člověk má na výběr ze dvou možností. Buď nechat svůj chodník neuklizený - pak ušetří 10 minut času. Pokud ale člověk těch 10 minut obětuje pro uklizení chodníku, znamená to, že mu není jeho chodník lhostejný. Takový člověk se dá popsat slovy ochotný (=nesobecký), svědomitý, ohleduplný,... Je na každém z nás, co si vybere a jestli dá přednost ušetřeným, dejme tomu, 20 minutám (10 ráno i večer). A přirovnání k telecím létům je trochu...no potrefená huse se vždycky ozve (možná autora omlouvá jeho nick).

Autor: Martin Vašek | středa 21.12.2011 14:26 | karma článku: 14,48 | přečteno: 1284x
  • Další články autora

Martin Vašek

Nekonečný populismus ČSSD

15.3.2013 v 16:04 | Karma: 34,47

Martin Vašek

Odvolat pracovníky vnitra je málo

19.2.2013 v 16:15 | Karma: 20,06

Martin Vašek

Stavba silnic v naší republice

17.2.2013 v 12:10 | Karma: 16,05

Martin Vašek

Volební právo není povinnost

23.1.2013 v 13:15 | Karma: 16,09

Martin Vašek

Volby na hrad: je už rozhodnuto?

7.1.2013 v 10:06 | Karma: 16,32