Pokrytectví převlečené za liberalitu?

Češi prý patří mezi extrémně liberální národ a to v podstatě ve všech oblastech. Buď jsou liberálnější, než zbytek Evropy, nebo minimálně stejně tak, jako jinde. Alespoň to hlásají články v novinách, vychází to z výsledků průzkumů, vedou se na toto téma diskuze. Asi žiji v jiném státě a denně potkávám jiné, než české lidi, neboť nemám pocit zcela totožný s tím, co se nám prezentuje. Případně nemám pocit, že Češi prezentují médiím a průzkumným agenturám to, co si doopravdy myslí. 

Neboť tážou-li se nás, zdali jsme rasisti, zdali nám vadí homosexuálové nebo máme problém s osobními vztahy na pracovišti, odpovídáme NE. Na otázku, jestli souhlasíme s interupcí, s eutanázií, s možností patřit k jakémukoliv vyznání, odpovídáme ANO. Průzkum je teda u konce a výsledky jsou více než působivé.  

Co se ale do průzkumu nedostane, je to co zůstává nezodpovězeno za pomyslným ALE .

„Nevadí mi lidé jiné pleti, či národnosti, ale mám problém s cikány. Černoši mi nevadí, ale večer bych na Václavák sám nešel. Je jich tam spousta.  Proti Ukrajincům vůbec nic nemám, ale pravdou je, že nám berou práci. Slováky mám rád, ale nelíbí se mi, že můžou bezplatně studovat na našich školách z našich daní a pak je tady ještě zaměstnáváme. Reakce na Němce v pohraničních oblastech? Ti západní jsou v pohodě, ale ti východní nás sem chodí vyžírat a levně nakupovat. A ti šikmoocí. No ty jsou snad všude!„

S určitostí můžu říci, že i když Čechům nevadí osobní vztahy na pracovišti mezi kolegy, v případě, že jeden z osobního vztahu zastává funkci vyšší než ten druhý a druhý má v práci úspěch, nikdy to nemůže být výsledek jeho schopností, nýbrž výsledkem kruté nespravedlnosti a protekce.

Homosexuálové nám nevadí, ale do gay baru by pravý Čech nešel ani za nic a představa, že je gay některý z jeho kolegů je neúnosná.  Co kdybych se s tím buzíkem musel po nějakém firemním zápasu převlékat v jedné šatně! To by byla hrůza!

To je to, co já slýchám každý den v České republice. Každý den můžu narazit na autora kdejakého článku o tom, jak si tady menšiny vyskakují, jak ti neonacisti za to vlastně nemůžou, neboť to ti přistěhovalci a cikáni dělají bordel a trestnou činnost atd...

Jak je možné, že se kde kdo nestydí prezentovat sám sebe nikoli jako člověka s určitými názory, žijícího v nějaké zemi, vykonávajícího nějakou činnost, věřící nějakým zásadám, ale na první místo uvádí, že je běloch a heterosexuál? Jak je možné, že ještě v dnešní době někdo může dělit lidi na černé a bílé? Jak můžeme posuzovat lidi dle toho, k jaké národnosti patří, jakou barvu pleti mají a jakým jazykem mluví místo toho, abychom posuzovali jednotlivce podle jeho skutků? Jak je možné, že dnes, v době dostupnosti všech možných informačních kanálů, může někdo odsuzovat homosexualitu? Nebo proč, se v našem státě tolik lidí prohlašuje za liberální, a přitom více než 50% občanů se netají svojí levicovou, často přímo komunistickou orientací? Není to snad popírání liberality samotné?  Není individualismus přesný opak toho, co od nás očekávají ideologie socializmu a komunismu? 

Často se stydím za to, že jsem Čech. Moji spoluobčané mi nedávají jinou možnost. A ještě horší je to v okamžiku, když si přečtu o tom, jak jsme liberální národ. Neboť když už jsme takoví, jací jsme, měli bychom si za tím alespoň stát, když se nás někdo dotáže.

Takže buď jsme pokrytci, neboť hlásáme to, v co nevěříme, nebo jsme nevzdělanci, neboť hlásáme to, čemu nerozumíme. Nevím co si vybrat, ale ani jedna z variant se mi nelíbí.

Autor: Martin Štěpán | čtvrtek 5.9.2013 7:30 | karma článku: 27,35 | přečteno: 617x