Volby jsou každý den

Jednou za pár let se celý národ upřeně soustředí na volby, zvažuje výběr mezi jedním z nabízených psychopatů a promítá si do nich svá přání a naděje na lepší zítřky. Po volbách pak přijde vystřízlivění a znechucení, že to nemá cenu a nic se stejně nezmění či dokonce ještě zhorší. Zapomínáme ale na ještě jedny volby, malé a nenápadné, které činíme každý den a to svou peněženkou. Jak řekl jeden chytrý člověk: “K volbám chodíme jednou za pár let, ale svět měníme každým svým nákupem.”

Ta myšlenka je tak samozřejmá, jednoduchá a jasná, že na ni velmi často zapomínáme. Ve své peněžence nosíme plno barevných hlasovacích lístků a každý den jimi volíme, kdo náš hlas dostane a kdo ne, koho necháme, aby mohl přijít do práce i další den a kdo to má zabalit a jít dělat něco jiného. Chceme více potravin od farmářů a podpořit české zemědělce? Začneme pro ně hlasovat (nakupovat u nich) a po nějakém čase jich bude všude plno, bez dotací, speciálních komisí a velkohubých prohlášení politiků. Nejsme spokojení s poplatky v bance? Zvolíme si jinou nebo se spojíme a vyvineme na ni spojenými peněženkami větší tlak. Obchodní řetězec prodává blafy? Nakupuji jinde. Je mi z toho jídla už špatně a tloustnu? Nakoupím zdravější. Prodejce je neseriózní? Řeknu to kamarádům a přestanu tam nakupovat. A tak bych mohl pokračovat ještě dlouho.

Až tak je to jednoduché. Žádné nové zákony, nářízení a čekání na rozhodnutí politků netřeba, jen je nutné občas zapřemýšlet, za co utrácím, co jím, koho svými penězi podpořím... komu dávám hlas. Zda ta několikakorunová sleva opravdu stojí za to, abych si ničil zdraví nebo jedl potraviny z druhého konce světa. Zda překonám svou lenost a koupím si rohlíky u místního pekaře i za cenu, že budu muset jít o dvě ulice dál. Zda dám práci místnímu truhláři nebo pojedu přes celé město do obrovské haly a zaplatím za předraženou překližku s “cool” názvem.

Není to lék na všechno. Peněženkou nemůžete ovlivnit vše a kór když vaše hlasovací možnosti jsou kolikrát omezené (jste zrovna švorc). Jsou i důležitější věci než peníze a i ty politiky občas potřebujeme. Přesto je dobré začít nad tím přemýšlet až vyndáte peníze nebo vaší kartu a budete u kasy platit. Můžeme tím změnit svoje okolí a jak tu žijeme výrazně více, než se může na první pohled zdát.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Schovanec | sobota 2.11.2013 11:32 | karma článku: 11,88 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52