Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paulo Coelho - filosof pro masy

Skoro každá návštěva u mě je překvapená, co mám doma knížek. První reakcí většinou je, že jsou to vyskládané krabičky od počítačových her nebo filmů :-). A přesto se ke mě dostaly knihy od Paula Coelha, jednoho z nejprodávanějších světových autorů posledních desetiletí, obklikou a travalo jim to mnoho let.

Samozřejmě jsem o něm věděl, však jsem každou chvíli narážel v metru na eskalátorech na reklamy jeho nových knih, v knihkupectvích na vystavené komíny knih v těch nejlepších místech prodejny a v časopisech četl recenze na každou jeho novinku. Nešlo mi ale do hlavy, jak může být někdo tak hodně prodávaný, aniž by to nebyl akční thiller, červená knihovna a nebo alespoň Vievegh :-D. Budil na mě dojem samozvaného guru, který v dobře napsaných příručkách káže, jak žít v naší konzumní společnosti a úspěsně jsem se mu tak vyhýbal.

Až minulé léto jsem dostal k narozeninám od jedné přítelkyně jeho knížku, že je její nejmilejší - Veronika se rozhodla zemřít. Ok, tak když už jí mám doma, tak si ji přečtu, je celkem tenoučká... Nebudu to natahovat, neskutečně mě chytla a přečetl jsem ji za víkend. Příběh knihy je pro Coelha celkem typický, tak se u něj zastavme.

Slovinská dívka Veronika, znuděná svým životem, se rozhodne spáchat sebevraždu. Ta se jí ale nevydaří a skončí v blázinci. Život jí zachrání, ale jen dočasně, protože díky nepovedené sebevraždě má vážně poškozené srdce a lékař ji dává tak sedm dní života. Až toto jí donutí žít a snaží se prožít poslední dny života naplno. Poznává radost a touhu, kterou předtím neznala či potlačovala.

Od té doby jsem přečetl od autora pět knih (nedávno dočtená Vítěz je sám) a nepřestává mě udivovat jeho schopnost podat určitou myšlenku dost jasně pro každého čtenáře. Zde se ani nedá mluvit o tom, že ji předává čtenáři “mezi řádky”. Čtete poutávý příběh, vyprávěný velmi čtivě, i když v něm není většinou žádná akce či napětí, a životní moudra a myšlenky z něj jen tryskají. Kolikrát jsem se přistihl, že jsem při čtení přeskočil pár stránek, protože jsem přemýšlel, nad tím co napsal. A to nejsem žádný filosof či mysletel, však nejradši čtu horory od Stephena Kinga :-). To, že jsem ho v nadpise nazval filosof pro masy, bylo myšleno jako poklona.

Že mu tak masy dobře rozumí, nebo spíše on jim, je jak důvodem jeho úspěchu a bohatství (desítky milionů prodaných knih), tak nad ním plno kritiků opovrhuje (abyste ho mohli číst, nemusíte být mystik, filosof či velký myslitel). Autor pochází z Brazílie, kde strávil většinu života a prošel si vším od vězení, drog, blázince atd. Prostě taková rocková hvězda knižního trhu.

Jeho knihy (pokud po těch pěti přečtených mohu soudit) spojuje jeden velký motiv: Cesta za svým životním snem. Cesta, kterou většina z nás vzdá už v mládí, ale nikdy není pozdě v ní pokračovat. Cesta, která je cílem. Ani se nedivím, že nejprodávanější knihou v jeho domovině je Alchymista. Brazílie, jako rozvíjející se ekonomika s potenciálem světové velmoci, přináší denně plno příběhů o chudém a schopném, který se stal bohatým a slavným, stejně jako v knize Alchymista. Jen to chce vytrvat, makat a nečekat na létající pečené holuby.

Před lety byla tato atmosféra i v naší zemi. Možná by plno lidem u nás občas prospělo místo utápění se v nářcích o politicích a o společnosti přečíst si Coelha. Třeba ještě není na cestu za svým životním snem tak pozdě.

České stránky autora nejdete na http://www.coelho.cz/

Autor: Martin Schovanec | čtvrtek 22.3.2012 10:50 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Babiš s ruskou vlajkou byl trefný, míní Lipavský. Jitří to společnost, řekl Bžoch

19. května 2024  12:57

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje kampaň, ve které byl zparodován vizuál hnutí ANO,...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.