Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okamura, Babiš a jim podobní - předurčeni k politickému neúspěchu?

Jsou bohatí, úspěšní, ve svém oboru patří mezi nejlepší a pro zaměstnanost nebo státní rozpočet svým podnikáním udělali více než většina současných politiků. Úspěch je jejich druhé jméno a vždy, když se oni nebo jim podobní objevili v časopise či televizním interview, tak jsem si je s radostí vyslechl navíc s velkým povzdechem, proč takto schopní lidé také nevedou naši zemi. Vše se ale vždy změnilo poté, co začali kandidovat či se vysoce angažovat v politice.

Hned se přestali vyjadřovat ke svému podnikání, kde jim v přehledu mohl málokdo konkurovat a začali komentovat věci veřejné (s malými písmeny), kde se buď neorientují vůbec a nebo s tak velkou dávkou populismu a naivity, že to vidí snad každý, i já jejich dřívější obdivovatel. Čím více jsem četl jejich příspěvky, sledoval debaty a interview, tak jsem si všiml několika shodných rysů, které je předurčují k tomu být v politické oblasti neúspěšní (neznamená někam se dostat, ale něco tam dokázat, prosadit).

1) Sólisti
Svoje firmy řídí z pozice “boží vůle :-)” a každý musí dělat, co chtějí oni, však je za to také platí. Jsou self-mademani a jsou zvyklí si vše udělat a zařídit sami. A pokud splňují všechny zákony, tak se nikomu nemusejí zpovídat ze svého podnikání. A právě svět podnikání se rozhodli naroubovat na svět veřejné služby. Zde to ale funguje úplně jinak. Již se nemůžou jen tak přes noc rozhodnout a další den tu věc udělat. I kdyby nakrásně jejich nápad byl nejlepší, musejí ho nejdříve prodiskutovat, nechat schválit, vysvětlit veřejnosti atd. Prostě vše, co teď nedělali či ani dělat neumí. Když tento člověk přijde do Parlamentu, tak se z něj okamžitě stane osamocená černá ovce, která hlasitě mečí, je obden v televizi, ale nic neprosadí, protože se nedokáže dohodnout.

2) Populisti
Ze svého podnikání jsou zvyklí na rychlá a rázná řešení a podobně vystupují veřejně. Plamenné projevy, odsuzování úplně všeho, slibování rychlých řešení problémů a shazování svých politických soupeřů. Přesně takto jsem vnímal debaty pánů Babiše, Okamury a dříve třeba Bárty v televizi. Populismus je dvousečná zbraň, může jim pomoci se dostat nahoru, ale pokud to s ní budou přehánět, tak je zachvíli do debat nebude nikdo zvát. Oba zmínění pánové jsou už teď pasováni do role potížistů, však si najděte na archivu ČT pár debat s nimi. Jejich “spravedlivá naštvanost”, která se určité skupině voličům libí, naprosto zastiňuje, že nemají o tématech a veřejné službě žádný šajn. Vystačí si stále dokola s pár výroky o zlodějích, jak “vymetou chlív” apod. Navíc své politické oponenty v živém vysílání urážejí a obviňují, což mě velmi vadí. I kdyby měli pravdu, tak oni nejsou soudci a pokud mají důkazy, nechť navštíví policii. Ač tyto pány uznávám jako podnikatele, tak z některých jejich výroků mám občas husí kůži.

3) Oligarchové
Je to teď moderní v ČR zvát každého, kdo má nějaké médium či velkou firmu a začne se veřejně angažovat, oligarchou. Ne vždy znamená vstup do politiky u těchto pánů rychlý výtah k moci. Věřím, že tomu tak není ani u Okamury či Babiše. Mnohem horší “oligarchové” jsou ti, kteří do politiky napřímo nevstoupí a nenesou veřejně kůži na trh a jen z povzdálí “pasou” svoji skupinu politiků, kteří dělají černou práci za ně. Bohužel ale, jak už víme z kauzy pana Bárty z ABL, i tací jsou a každý velký podnikatel, co do politiky vstoupí, bude okamžitě pod výrazně větším drobnohledem médií a konkurenčních politiků. A protože ČR je malá země, všichni se tu znají a nikdo tu nemá zas až tak křišťálově čisté ruce, tak se po čase určitě něco najde, co dostatečně nafouknuté zlomí podnikateli-politikovi vaz.

Teď to vypadá, že si přeji, aby podobní úspěšní lidé nevstupovali do politiky a nechali ji radši řídit starou garniturou. Tak tomu není. Jen by ale chtělo, aby do ní vstupovali pomalu, zkusili si nejdříve řídit vesnici, či menší město, zjistili o čem politika a veřejná služba je a pak postupně budovali základnu členů, prohráli pár voleb a nakonec vstoupili do vysoké politiky. Ano, nebude to hned, ale rychlá řešení jsou většinou hodně populistická a z minulosti víme, kam také můžou vést.

Více o autorovi najdete na jeho Twitteru.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | čtvrtek 1.11.2012 20:45 | karma článku: 16,84 | přečteno: 1515x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.