Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel nebo Miloš?

Televizní debaty prezidentských kandidátů začínají být na jedno brdo, přetáhovaná o nerozhodnuté voliče je v plném proudu a na stůl byly vyloženy i nacionalistické karty jako Sudety apod. Podle čeho vybrat toho nejlepšího nebo nejméně špatného?

Tento text nemá být vnucování nějakého návodu pro tu správnou volbu, toto rozhodnutí musí za sebe udělat každý sám. Spíše se jedná o rekapitulaci, proč budu volit právě toho konkrétního kandidáta a přispět tak do celospolečenské debaty, která se v posledních měsících rozhořela (díky bohu za to).

Na úplném začátku jsem koketoval s myšlenkou, že budu volit někoho, kdo není, jak se říká, namočen do naší současné či minulé politické garnitury a může tak do ní přinést svěží vítr (nebo alespoň vánek). Podpořil jsem tak podpisem dva kandidáty (Franz a Fischerová), min. z důvodu ať je z čeho vybírat a neskončí to tím, že jediným kandidátem “z ulice” tam zůstane populista Okamura. Myšlenka “někoho mimo politiku” mě ale časem opustila, jak jsem poslouchal debaty a četl jejich názory. Nejde o to, že bych s nimi nesouhlasil, jako spíše o to, že neznalost politiky a min. zkušenost s vrcholnou funkcí v ní je slabina a ne výhoda, jak si mnozí myslí. Nemůžeme si dovolit tam mít někoho, kdo se pár let bude za chodu učit, jak se to vůbec dělá, když musí napravovat v zahraničí poškozenou pověst současným prezidentem a kdy je celá Evropa v permanentní krizi a bude se lámat chleba. Volil jsem tedy Schwarzenberga.

Že se nakonec dostal do druhého kola jsem vůbec nečekal, i když jsem v  to doufal a moc mě to potěšilo. Nejsem žádný jeho fanboy, nemám ho ani na Facebooku a na Twitteru se bavím spíše “falešným knížetem” a proto dokáži pochopit, že plno lidí v naší zemi volí Zemana. Ale zatímco Karlem se většina chlubí, volit Miloše je něco jakoby ostudného a když jsem se o tom s pár lidmi v hospodě bavil, tak jeden můj známý (právník) toto přiznal až po pár pivech. Každý kdo mě nakonec řekl, že bude volit Zemana, to říkal takovým tím omluvným tónem a hromadou “okecávek”, než přiznal, že jeho kandidátem bude právě Zeman. Moc jsem toto nechápal. Buď si myslím z celého srdce, že nejlepší pro naši zemi je Zeman a pak ho volím a normálně to přiznám a nebo volím někoho jiného.

Nic naplat, máme tu druhé kolo voleb a Karel nebo Miloš bude náš příští prezident. Asi si říkáte, že je jasné, že budu volit svého favorita z prvního kola, ale přesto jsem se rozhodl dát Zemanovi ještě šanci a jal jsem se bedlivě sledovat debaty v TV.

První věc, kterou musí člověk udělat (pokud už to neudělal před prvním kolem), je uvědomit si, co od takové prezidenta vlastně očekává a co je vůbec reálné, aby mohl splnit. Smyslem prezidenta dle mého názoru je, aby národ spojoval. Aby fungoval jako někdo, kdo bude klidnou vodou v rozbouřeném moři věčně rozhádaných politických stran, sdruženích, odborů apod. Něco jako záchytný bod na obzoru, který zdeptaný lid po nějaké budoucí politické krizi (jejej, těch ještě bude), uklidní a s nadhledem řekne, že tak to prostě je, a že jako mladá demokracie si musíme tímto projít. Nechci, aby do toho zasahoval, či je dokonce vyvolával! Další moje představa je, že náš prezident nás bude skvěle reprezentovat v zahraničí, že bude bojovat za naše ekonomické a národní zájmy a že ho budou uznávat jako důvěryhodného partnera, který bude vést dialog a hledat řešení a ne obráceně vyhraňovat se a návrhy sabotovat. Prostě někoho, kdo není jako Klaus :-). Víc po našem budoucím prezidentovi nechci. Nečekám, že zajistí prosperitu země, bude ovlivňovat ekonomiku a zatýkat korupčníky. Na to tu máme úplně jiné orgány a volby.

Při sledování debat jsem se snažil odprostit od předsudků, Zemanovi jsem odpustil opoziční smlouvu a Schwarzenbergovi Kalouska. Zaměřil jsem se jen na to, jak se chovají, jak komunikují a co chtějí dělat v budoucnosti, pokud budou zvoleni. A jeden z nich zvolen bude, není již další alternativa!!!

Ač Zeman je bezesporu jeden z nejúspěšnějších a nejschopnějších politiků, co naše země měla, jeho osobnostní profil a představa výkonu funkce se vůbec neslučuje s mojí představou prezidenta. Jeho styl komunikace je postaven na úrážení a ponižování (samozřejmě pokud s ním nesouhlasí), mentorování a jeho představa prezidenta je jako někoho, kdo zasahuje do každodenní politiky. To je to poslední, co naše země potřebuje, dalšího Klause. Někoho, kdo ač v dobré víře, je ovládán svým nekonečně velkým egem a vytlačuje naši zemi na okraj evropského společenství a doma setrvale udržuje pocit krize a “národního ohrožení”, protože to mu umožňuje být více na koni. Takže Zeman ne.

Schwarzenberg má bezesporu také hodně chyb, ale většina není pro mé rozhodování důležitá (např. zpěv :-)). Stejně jako Zeman se zasloužil o naši zemi, ale jeho styl komunikace není vyhrocený, dokáže naslouchat a v debatě nemusí každého hned “setřít” a ztrapnit a jestli na hradě bude většinu dne pochrupovat a nezasahovat do všeho jako jeho předchůdce, tak jedině dobře. V zahraničí je uznávaný (což jako vždy většina Čechů zahleděných do naší kotliny nevidí a nebo vidět nechce) a díky jeho kontaktům a zkušenostem máme do plno míst dveře otevřené.

Proto budu opět volit Karla. Miloš není kandidát pro mě, a dovolím si tvrdit, že ani pro naši zemi. Koho budete volit vy, je ale jen čistě na vás a vašem svědomí.

Více o autorovi najdete na jeho Twitteru.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | sobota 19.1.2013 15:00 | karma článku: 18,41 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.