Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český herní průmysl v polských rukou

Určitě jste si všimli, že v posledních letech je na krabičkách počítačových a často i konzolových her minimálně jeden z nápisů v polštině, možná je tam dokonce uveden i jako ten hlavní a český popis je až pod ním. Určitě se vám alespoň jednou stalo, že polský jazyk byl ve hře standardně nastaven jako první a že v manuálu je polovina textu polsky. Tohle vše není náhoda, český herní průmysl je totiž z velké části řízen z Polska.

V českých herních mediích se o Polsku a jeho trhu píše v drtivé většině jen ve spojitosti s firmou CD Projekt RED a jejich hitem Zaklínač, což je chyba. Ač se to mnohým nezdá, tato země je pro české hráče mnohem důležitější než Německo, Anglie, nebo USA. Přirovnal bych to s trochou nadsázky k propojení českého automobilového průmyslu s Německem. Dovolte mi tedy malý průlet "českými" herními firmami a jejich historií, kdy vám chci dokázat, že jsme na Polsko napojeni více, než by si někteří mysleli.

1) CD Projekt

Tato polská firma měla před nějakými 10 lety ambiciózní plán stát se velkým distributorem ve střední Evropě, a jak znám Poláky, možná i na světě :-). Jejich česká pobočka ve velké míře pomáhala budovat náš domácí herní trh do podoby, jak ho známe nyní. Poláci sem přivezli jejich know-how, styl marketingu, obchodování, cenotvorbu her a také celkem dost peněz. Energie českého CD Projektu nakopla a donutila další české distributory více lokalizovat hry, snížit ceny a začít konečně něco dělat. V dobách největší slávy české vedení rozjíždělo pobočky v Maďarsku a Rumunsku. Pohádka bohužel skončila krachem, torzo českého CDP bylo prodáno a funguje jako dnešní Comgad, nyní již plně v českých rukou. Jejich hlavní titulem v portfoliu je ale stále polský Zaklínač.

2) Cenega

V současné době spolu s EA patří mezi hlavní české distributory. Nepatří přímo Polákům, ale ruské firmě 1C. Centrála Cenegy je ale v Polsku a odtud se schvalují lokalizace, dohadují tituly, které se budou distribuovat, schvalují rozpočty, kompletují hry atd. Technicky ve velké míře fungují tak, jako před lety CD Projekt. Možná se už ale zapomnělo, že Cenega vznikla spojením několika firem v regionu a jako hlavní byla dříve česká firma Bohemia Interactive. Měla ambice být největší regionální distributor ve střední Evropě s vedením ale tentokráte z Prahy. Cenega má mimochodem znamenat Central European Games. V roce 2005 po pohlcení 1C se pomalu a jistě hlavní rozhodování přesunulo do Polska.

3) EA Česká republika

Ne, EA pravdu není polská firma, ale s Polskem brzy bude mít hodně co dočinění. Vedení koncernu dělá různé úpravy struktury a celý region bude brzy řízen z Polska. Prvním krokem byl přesun marketingového oddělení v tomto roce z ČR do PL a podle mnohých je jen otázka času, kdy se tam přesune administrativa, část obchodu a dalších pozice. Přitom ještě donedávna byla česká EA vzorovým příkladem, jak se z naší země dá vést regionální centrála velké korporace. Měla pod sebou několik států(pro upřesnění, zatím ještě má) jako Slovensko a Maďarsko, byla na Polsku nezávislá a jeden čas zde dokonce sídlila technická podpora pro ruský trh (pro hru Warhammer Online asi 20 lidí).

4) Další distributoři

ABC Data - tato firma vlastní distribuci titulů Activision Blizzard pro Česko a Slovensko, přičemž plánují i další země. Česká ABC Data je v polských rukou a vznikla převzetím českého IT distributora Actebis. Její největší trhák bylo loňské Diablo 3 a pravidelně Call of Duty.

AT Computers - další IT distributor, který v začátcích českého CD Projektu výrazně pomohl s distribucí jejich her do českých obchodů a hlavně velkých nadnárodních řetězců, kteří dříve o hrách nechtěli slyšet. V dnešních době patří mezi významné dodavatele konzolí a her na Playstation 3 a XBox 360 do menších prodejních sítí. Od roku 2007 je v rukou polské společnosti AB.

Dalo by se ještě pokračovat a hledat vliv Polska ve výrobě lokalizací pro region, výrobě krabiček, skladů, dopravy atd., ale to je mimo rozsah tohoto článku a takto to pro představu stačí. České barvy zatím stále ještě hájí dost dalších společností, jako třeba hradecký Playman, Conquest či zmíněný Comgad. A jsou tu pobočky velkých firem jako je Sonya Microsoft, které mají pod sebou dokonce i další (většinou Slovensko, v případě Sony ještě Maďarsko). Trend a směr je ale myslím dostatečně zřetelný.

Proč tomu tak je? Jak se mohlo stát, že ČR, ten tygr střední Evropy, odkud byly ambice řídit pobočky v celém regionu, najednou takhle ztrácí (není to jen herní průmysl)? Na to si odpovědět netroufnu, takže to nechám na vás v diskuzi pod článkem. Tradiční odpověď, že Polsko je 4x větší trh, mě ale neuspokojí, tak silný byl i dříve.

Článek původně vyšel na českém herním magazínu Eurogamer.cz

Reakce na článek od čtenářů a lidí z herního byznysu:

Gremlin741 (dřívější zaměstnanec CD Projektu, nyní jednatel Comgadu)
Na otázky v zaveru clanku je velmi jednoducha odpověď. :) Peníze. Kdo plati ucty, ten proste rozhoduje, zadna veda v tom neni. Dokud do roku 2007 byly české pobočky v zisku, tak mely celkem vysokou autonomii v rozhodovani. Ztratove české pobočky o velkou část rozhodovacích kompetenci chte nechte prisly ve prospěch svých vlastniku. A imho situace se bohužel nezmeni a rizeni bude probihat i nadále z Polska, dokud české pobočky nebudou zase v zisku (realnem, nikoli jen papirovem). Jinak bohužel hrozi postupny presun lokálních poboček do Polska a ovladani celého CR trhu na dalku.

Daniel Vávra (vývojářské studio Warhorse, novinář)
K tvé otázce o Polsku: každý Polák i Vietnamec ti řekne, že Češi jsou naprosto neschopní kšeftmani a je to pravda.

Gounes (forum Eurogamer)
Na to je jednoducha odpoved neduvera v ceskou ekonomiku a vubec se zahranicnim investorum nedivim , Korupce , nestabilni vlada navic opet mensinova , president kterej je vecne na plech , polovina poslancu kriminalnici .....atd. atd.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | pátek 1.11.2013 17:25 | karma článku: 9,01 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Ustát kritiku a další schopnosti přežití v digitální éře

Stále slyšíme, co vše nadcházející generace budou muset zvládat v době, kdy internet a digitální zařízení naberou na ještě větší intenzitě, což není žádná daleká budoucnost, to se nyní již děje.

22.6.2015 v 11:11 | Karma: 7,30 | Přečteno: 519x | Diskuse| Média

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

Zajímá vás, jaké to asi bylo žít v době, když vrcholila průmyslová revoluce v 19. století? Jaké to muselo být, když přicházela do měst elektřina a velké vynálezy, o kterých se teď učíme ve škole?

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Dokonalý život od českého Coelha

Vždy, když čtu úspěšného brazilského autora Paula Coelha, si říkám, že jeho knihy patří spíše do regálu s označením Osobní rozvoj. Jeho postavy jsou většinou na pouti sebepoznání, prochází postupnou proměnou a na konci nachází smysl života ... a nebo taky ne, i cesta je v jeho knihách cíl. No a Pavel Vosoba je podle mě takový český Coelho. Až na to, že se na rozdíl od brazilského bestselleristy živí opravdu koučingem, knihu Dokonalý život najdete spíše v oddělení Osobní rozvoj a nedosahuje takových literálních kvalit jako vypsaný, možná někdy už moc, Coelho.

19.4.2015 v 12:57 | Karma: 7,17 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

Když se profesor Bouček ptal žáků, kdo jsou jejich rodiče a co dělají, Havel mlčel až do poslední chvíle a pak teprve neochotně prozradil, že jeho otec má hospodu, vlastně dvě hospody. „Hospody? Jaké hospody?“ zeptal se učitel. „Barrandov a Lucernu,“ špitl Havel.

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.