Žili jsme si fasádně dobře, ale na vnitřní dluh (EET byl signál)

Dnes se s velkou pompou oslavuje zrušení EET. Je to slaměný panák, který má odvést pozornost od skutečných problémů. Problémů, které vláda neřeší a ani řešit neumí.

Co způsobilo zavedení EET?
Ve skutečnosti nic.
Tedy nic kromě toho, že majitelé restaurací najednou museli přiznat všechny své příjmy a vyschly jim „volné peníze“.

V gastronomii je veřejným tajemstvím, že číšník, nebo servírka nepracovala za 15.000,- které měli na výplatní pásce, ale stranou dostávali peníze v obálce. Mnozí správci daně konstatují, že v roce zavedení EET, se zázrakem znásobily tržby v některých restauracích.

V této branži se popisují praktiky, kdy peníze, takto „vznikly“. Takže bylo možné držet zdánlivě ceny nízko, a majitelé i zákazníci byli spokojeni. Vlastně byl téměř spokojen i stát, protože na oko u nás byly dostupné restaurace. Fakt, že to bylo na úkor personálu (představte si jednoho dne starobní důchod z 15 .000 Kč hrubého), nikdo nevnímal (a většinou ani dotyční, kteří to zjistí za třicet let). A jelikož mnoho hospodských jsou živnostníci s obratem do 1 mil. – na daních by stát moc nevybral. Kromě sociálního pojištění zaměstnanců. Ale to vlastně nyní odpadne.

Takže EET učinilo jediné – i v restauracích, kde je možné (na rozdíl od většiny jiných profesí) nepřiznat ke zdanění tržby, to najednou možné nebylo. To byl náraz, že? Najednou se ukázalo, jak na tom doopravdy naše společnost je. A nebyl to hezký obrázek. Pokud majitelé restaurací najednou měli zaplatit personálu skutečné náklady (se všemi odvody státu na penze a daně), najednou bylo o desítky procent dráž.

Takže nyní vláda velkoryse řekla, že „zase budou volné peníze“, ale důchody od nás nečekejte. To bude totiž praktický dopad zrušení EET. Jediný. Zdánlivě se nebudou zvedat ceny v restauracích, případně mohou i trochu poklesnout. Na pozadí bude personál s minimální mzdou, kterou dostane „v čistém v obálce“ bez nároku na důchod.

Tak prosím vás toto je velký úspěch současné vlády a slibovaná porážka „Babiše“.

Že se zavádí nemravná daň z „mimořádných zisků“, připravuje progresivní zdanění z příjmů (zcela v rozporu s tím, proč byla současná vláda zvolena) a zvažuje zásadní navýšení daně z nemovitosti, toho si nevšímejte.

Že se navíc diskutuje o snižování růstu důchodů, zvyšování věku odchodu do důchodu (představa progresivního zaměstnance v 65letech je reálná), na to nemysleme. Porazili jsme EET.

Autor: Martin Němec | pátek 25.11.2022 17:29 | karma článku: 37,86 | přečteno: 1556x