Zdanění práce – kolik pracujeme pro stát?

Nedávno probíhaly bouřlivé diskuse okolo „daňové“ reformy. Bude něco reálného znamenat pro většinu české populace?

Martin Němec

Kolik z hodnoty své práce věnujete státním úředníkům, a státní byrokracii? Kolik spotřebováváte ve službách, které byste sami pravděpodobně pořídili jinak a lépe?

Například zaměstnanec, za jehož práci je jeho zaměstnavatel ochoten zaplatit 40.500,- Kč dostane v čisté mzdě 21.840 jinými slovy pouze cca 54% hodnoty práce, kterou vyprodukuje. Zbytek jsou částky, kterou částečně zaplatí přímo zaměstnavatel, částečně zaměstnanec (daně a platby daňového charakteru). Fakt, že zaměstnanec má státem vytvořenu iluzi, že z v daném případě z hrubé mzdy 30.000,- dostane celých 72,8% je hezkým a nepravdivým obrazem reality.

Je samozřejmě možno diskutovat do jaké míry se odvody do státní pokladny placené zaměstnavatelem promítají do reálné čisté mzdy zaměstnance. Tvářit se však, že ji neovlivňují je nesmysl, protože každého zaměstnavatele zajímají primárně náklady, které s nákupem pracovní síly bude mít (nikoliv, kolik bude vyplácet v čistém zaměstnanci).

Tedy v konečném důsledku se na příjmy ze závislé činnosti v uvedeném případě vztahuje cca 46% zdanění.  V tomto ohledu je zajímavé zamyšlení, kolik reálně dopadne daní na příjmy například z kapitálového majetku, eventuelně dalších forem příjmu v porovnání se zaměstnanci pracujícími formou závislé činnosti (tedy většina české populace).

Kolik je to u Vás si můžete spočítat například zde:

http://www.penize.cz/nastroje/kalk/dane_zam_komplex.asp

V světle výše uvedeného, změní něco jakákoliv forma diskutované daňové reformy? Kromě preferencí politiků a obalu prakticky nic, tedy nemá smysl od ní cokoliv očekávat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Němec | pondělí 24.9.2007 8:42 | karma článku: 12,64 | přečteno: 946x