Vzhůru k ekonomické recesi

Levné nákupy končí. Nastává vystřízlivění.

Penize, mira hodnot?Martin Nemec

Česko začíná pomalu střízlivět z „levných nákupů“, a pára z bubliny „ekonomického zázraku“ uniká čím dál, tím rychleji. Mezitím se nám téměř nepozorovaně pohnula inflace k 7% (což bylo naposledy v roce 1998, tehdy  ve spojení s velkým globálním krachem, který začala mohutná devalvace ruského rublu).

Co nás čeká? Nárůst nezaměstnanosti, a celkové snižování reálné životní úrovně (tedy co si budeme schopni za peníze skutečně koupit).

Proč se to děje? Existuje mnoho různých více, či méně sofistikovaných vysvětlení. Ale snadnější je podívat se na čem byl „enormní růst“ ČR v minulých letech postaven. Byl to nárůst efektivity? Byl to rozvoj průmyslu? Byly to nové technologie, a efektivnější státní správa? Nic takového, prostě jsme pár let žili na úkor budoucnosti a teď za to zaplatíme. Zdánlivá síla České ekonomiky plynula zejména z přílivu zahraničních peněz, která pomalu, ale jistě nabírají směr opačný. A tak jak nám vytvořily iluzi „úspěchu“ (z velké části nepodloženou), vymalují nám v blízké budoucnosti příběh deprese. Deprese o to silnější, že předchozí přetlak kapitálu a velmi slabě řízená politika směnného kurzu prakticky zdevastoval výrobní podniky a některé segmenty služeb (jako např. dopravce – ale nejenom ty), tedy jediné co bujelo byla spotřeba. Zbytek ekonomiky jsou doutnající trosky.

Naše ekonomická infrastruktura je slabá, státní správa většinou nereformovaná, sociální systém neefektivní. Takže i když v minulosti politici neudělali mnoho, sklízeli ovoce náhodné loterie - přílivu zahraničních investic (respektive převážně ruské a čínské peníze nakupovaly nemovitosti a podniky v ČR).  Být politikem v tom co nás čeká příštích několik let nebude snadné, protože ať uděláte cokoliv, výsledky budou vypadat žalostně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Němec | čtvrtek 14.8.2008 0:00 | karma článku: 6,73 | přečteno: 524x