Ochrana osobních údajů? Věří tomu ještě někdo?

 Máte obavy o osobní údaje? Adresu, jméno, čísla účtů, DNA sekvence? Zbytečně, kdo chce ten si je prostě pořídí. Dobrá zpráva je, že skutečné riziko jejich reálného zneužití k vaší újmě není větší než chůze po chodníku (kde můžete potkat také opravdu nepříjemné lidi). 

Anonymní? Opravdu?Martin Nemec

Předevčírem mi přišel dopis z jedné laboratoře, kde mi dělali nějaké testy. Dopis to byl dlouhý, a složitý. Poté, když jsem se v něm zorientoval, zjistil jsem, že laboratoř mi píše, abych jim dodatečně potvrdil, že souhlasím s faktem, že uchovávají mé DNA vzorky.  Tato nezvyklá žádost mne velmi překvapila, protože si pamatuji docela přesně, že jsem si dal záležet na tom, abych nepodepsal cokoliv, co by dotyčnou společnost opravňovalo používat cokoliv k něčemu jinému, než právě a jenom k tomu aby mi poskytli požadované výsledky. Napsali mi milý, na efekt procítěný dopis, velmi pravděpodobně formulovaný jejich advokátní kanceláří (s oslovením pane Němeče), s tím, že u nich byl na kontrole Úřad pro ochranu osobních údajů, a nějakým „nedopatřením“ zrovna já jsem jim nepodepsal ty konkrétní papíry.  

A když už platili za poštovné, tak mi v jednom okamžiku vyjmenovali, jaké další hezké testy mi mohou nabídnout, (samozřejmě, když je zaplatím).  Nedělám si iluze v dnešním světě, kdokoliv bude chtít o vás cokoliv vědět, tak si to prostě snadno zjistí  oklikou od mobilního operátora, který detailně zmapuje váš pohyb přes bankovní výběry a platby kartou (proč asi pomalu ale jistě jsou lidé směrováni k bezhotovostním platbám). Jenom jsem se v tomhle případě prostě pobavil, že se někdo, jako je biologická laboratoř, nechal takhle školácky chytit. A potvrdilo mi to obavu některých mých přátel, kteří např. některé DNA testy odmítají prostě z  obavy, že nechtějí figurovat v takto citlivých databázích bez svého vědomí (což mimochodem hezky potvrdila právě dotyčná společnost). Ano mám škodolibou radost z toho, že výjimečně byl někdo „přistižen“ (i když na celkové situaci se nic nezmění, protože tohle je budoucnost ke které směřujeme).


Také vám chodí dopisy na vaše jméno? Volají vám operátoři které nepoužíváte s nabídkami tarifů,, a když se zeptáte, kde vzali vaše číslo, tak řeknou, že jim ho „počítač“ náhodně vygeneroval? Nedostali jste hypotéku a nevíte proč? Vítejte v MATRIXu.   

Autor: Martin Němec | čtvrtek 14.8.2008 0:05 | karma článku: 12,85 | přečteno: 793x