Krvavá "demokracie" v Iráku

Počty obětí - iráčanů v důsledku invaze podle některých studií převyšují počty obětí tolik spílaného režimu iráckého diktátora. On za to zaplatil hlavou, ponese někdo alespoň "politickou zodpovědnost"?

Je slunce demokracie pouhým zlým přízrakem v Iráku?Martin Němec Nedávno jsem četl jeden zajímavý článek z října minulého roku, který vyšel ve Wall street Journal počítající oběti Saddáma Husseina a oběti způsobené US invazí (http://online.wsj.com/public/article/SB116052896787288831-8l5AMVpCdg07M3w6XdmTXoPuzno_20061109.html?mod=tff_main_tff_top).

 

A tak nějak mě zarazilo, že poměr lidí, kteří zemřeli v přímém důsledku s režimem Saddáma Husseina a těch, kteří zemřeli v důsledku americké invaze je cca 1:2.

 

Jinými slovy ona oslavovaná „demokracie" (tedy pokud někdo věří, že v současnosti a blízké budoucnosti v Iráku jakákoliv forma demokracie euroatlanstského střihu bude) je na úkor lidských obětí. Co hůř, obětí převážně civilních (a pochybuji, žeby dobrovolně své životy dali na oltář demokratické iluze, která je jim prezentována).

Tedy pokládám si otázku, opravdu to většina lidí v Iráku chce? Opravdu stojí a stála o totální destabilizaci země, násilí, nejistotu a smrt oproti stavu, který byl za Saddáma Husseina? Je jim lépe, než za Saddáma Husseina?

Výše uvedeným se ho nikterak nezastávám, byl to diktátor par excellence (na druhou stranu dlouho vydržovaný a sponzorovaný právě USA), jenom si říkám, kdo bude po něm? Duchovní vůdce, který z jediného sekulárního státu udělá něco mezi Afghanistánem a Iránem? Protože zatím toto je ta nejpravděpodobnější perspektiva.

 

Tedy na závěr, o co tedy v Iráku jde, když ne o lidi a lidské životy? Je možné zničit zlo ještě větším zlem? Toto je morálka a demokracie?

Autor: Martin Němec | úterý 11.9.2007 15:50 | karma článku: 12,56 | přečteno: 803x