Konec peněz se blíží ... ?

Současná forma peněz zaostala ve vývoji, a nedostačuje potřebám vzniklým vývojem společnosti. Bez zásadních změn v chápání peněz a konverze jejich funkce hrozí selhání současných systémů.

Papírové peníze vydané centrální bankou. Budou sběratelskou kuriozitou?Martin Němec

Většina současných peněžních systémů je postavena na řídící roli centrálních bank, které řídí (respektive se o to více, či méně úspěšně snaží) chod zdraví ekonomiky sledováním toho či onoho ukazatele, který považují za klíčový (např. inflace). Východiskem jsou různé monetátní modely, nicméně navázané zejména na ukazatel HDP.

Pro zájemce: http://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply

 

Peníze jsou pouhým konsenzem, ztrácí reálnou hodnotu.

Co z výše uvedeného vyplývá? Že množství peněz, a tedy i hodnota každé peněžní jednotky není kryta reálnými hodnotami (jako v minulosti bylo například zlato), ale pouhým statistickým potenciálem konkrétní ekonomiky.

Množtví peněz lze libovolně měnit na základě konsenzu.

Z výše uvedeného dále vyplývá, že pokud statistický úřad (eventuelně sama centrální banka) spočítá, že HDP roste dostatečně, může Centrální banka proporcionálně změnit (zvýšit) objem peněz v ekonomice (např. uvolnit levné peníze na státní výdaje ). A bude zachována míra inflace, kterou si konkrétní centrální banka stanovila.

Konsenz je dosažen na základě zkreslených a diskutabilních reálných hodnot.

Problém současnosti mimo jiné, je i velké zastoupení terciální sféry v ekonomice a s ní i skutečně virtuálních hodnot HDP. Celý systém dostal navíc mnoho citelných zásahů zhroucením kolosů typu Enron, Xerox apod. Jelikož dále HDP a jeho metoda výpočtu je zpětně prakticky nerekonstituovatelná (většinou se používá panel společností daného průmyslového oboru a následně se extrapoluje na všechny společnosti ve stejném oboru v ekonomice), je tato hodnota velmi arbitrární veličinou. Tedy sečteno a podtrženo, většina současných monetárních systémů je založena na dobré víře v reálnost HDP výpočtů, v reálnost hodnot zboží, které do HDP výpočtů vstoupilo, a v tom, že tato víra bude nekonečná.

Rozdíly mezi teorií a praxí začínají být viditelné

Dnes je například viděl pomalé drolení US dolaru, kdy podle všech teorií USA na tom se zadlužením není špatně v poměru s HDP, ale pokud například přepočítáme dluh na hlavu (tedy kolik dluží každý američan), dostaneme se k astronomickým, katastrofálním číslům. Dlouhodobý vývoj kurzu dolaru dává spíše za pravdu druhému měřítku. Není daleko doba, kdy bude třeba zásadním způsobem přehodnotit, velmi slabé ukazatele užívané v současnosti založené na virtuální veličině HDP.

Obdobně, i když zdaleka ne v tak kritické fázi jsou i systémy většiny dalších zemí, které se ustrnuly v minulém století, a přestaly se vyvíjet a reagovat na změny okolí.

Pravděpodobný další vývoj

Je otázkou zda-li je možno osud zvrátit například návratem ke zlatým standardům, a nebo spíše novým vnímáním peněz, a jejich vyjmutím z exkluzivní moci centrálních bank (což se beztak již pomalu začíná dít prostřednictvím různých virtuálních směnných poukázek apod.).

Zcela nová koncepce, která se s velkou pravděpodobností blíží bude znamenat revoluci v bankovním sektoru, a laicizaci přístupu k penězům a peněžním službám v horizontu příštích 30 let. Více a více se budou provádět transakce mimo přímou směnu peněz tak jak je známe dnes.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Němec | středa 12.9.2007 10:05 | karma článku: 9,35 | přečteno: 958x