Globální oteplování, nebo ochlazování? Záleží na tom?

Každý rozumný politik, se alespoň jednou za měsíc odrazí od problematiky globálního oteplování. Je to takové univerzální téma, a je jedno co k němu řekne. Vypadá to velmi zasvěceně.

Hrozí Armageddon? Jednou jistě, ale jaký bude nikdo neví.Martin Němec

Ve skutečnosti nikdo neví, co se doopravdy děje, a proč se to děje. Což nebrání stovkám teorií, některým evidentně založených na snadém přístupu k výzkumným grantům jednotlivých „výzkumníků".

Co tedy víme jistě? Snad jenom to, že počasí a průměrné teploty se mění. Je jistě příznačné, že v 70. letech minulého století byla teorie, globálního ochlazování.

Pro zájemce např. zde http://en.wikipedia.org/wiki/Global_cooling.

Proč se mění, jak dlouho se bude měnit, kterým směrem se bude měnit, nikdo neví. Možná už za rok přijde nějaký znuděný výzkumník s tím, že se opět vlastně ochlazuje (přeci jenom klima jednotky budou vyprodány, takže bude potřeba začít prodávat kožichy).


Z celé současné hysterie, schované za sledováním teplot, lze usoudit, snad jenom to, že lidé musí před sebou vidět nějakou katastrofu. Buď Boží armageddon, jadernou válku, katastrofální klimatické změny, aby se doma v teple mohli bát, případně „bojovat proti hříchu, za mír, nebo za ochranu klimatu".


Ono se tak nějak zdá, že přírodě a klimatu je docela jedno, co lidé tvoří, a jde dál svou cestou. To jenom lidé si přisuzují takovou významnost a důležitost (tedy někteří), a cítí se být povoláni zachraňovat svět. Pro jiné, v jistém pohledu ty pragmatičtější, je to skvělý obchod. Obchod se strachem. A když se není čeho bát, něco vymyslíme, a podložíme to libovolnou vědeckou teorií.

Autor: Martin Němec | pondělí 17.9.2007 10:06 | karma článku: 13,14 | přečteno: 783x