Svaz Evropských Socialistických Republik

Budu-li se bavit s nějakým eurooptimistou a nebudu přitom mít náladu ho trollit, klidně přiznám, že srovnání Evropské unie se Sovětským svazem není úplně fér. Ty dvě věci, jako žádné dvě věci na světě, nejsou úplně stejné. 

 Ale i když jsou oba kolosy řízeny každý s jinou úrovní násilí, vykazují ve svých manévrech stejnou dynamiku.Je to dáno strukturou. Složením z odlišitelných, ohraničených celků, které nesplynuly s centrem natolik aby zapomněly čas od času aspirovat na autonomii. EU má při potírání odstředivosti tu nevýhodu, že potlačit tyto tendence násilím by znamenalo v jediné vteřině delegitimizovat samu sebe. Nezbývá jí tedy než propaganda a politické handlování. Tady ovšem nastupuje druhá podobnost. Zvlášť my, co pamatujeme komunismus , jsme za život slyšeli kilo-tuny ohlušujících prohlášení o fantastických úspěších a tryskovém rozvoji hospodářství RVHP, bohužel jediný pohled do katalogu Quelle byl schopen zasít pochybnosti i do duše desetiletého.

Prohlášení o skvělé kondici současné Evropy jsou od jihu nahlodávány už dlouho. Na západě odplouvají a technologičtí hypeproduktivní tygři z dálného východu se nám smějí, abychom dobře viděli na jejich zuby. V tomhle stádiu se začíná rýsovat další podobnost. Dnes už vůbec nezáleží na hlasitosti eurooptimistické propagandy a dokonce ani na jejím obsahu. Skepticismus už stihl zajít tak daleko, že u jisté části populace nemají optimistická prohlášení žádnou váhu, ani když jsou náhodou pravdivá. V jistých uších mají váhu zápornou.

Skupiny skeptiků pak rostou s každým snadno identifikovatelným rozporem mezi prohlášením a realitou. A jelikož špičky EU se nejen v posledních dnech neukázali jako komunikačně nejbystřejší, já být eurooptimistou, byl bych nervozní jak o Volfová na soutěži krásy. A oni pravda taky jsou. I v tom proklatém Sovětském svazu měl Stalin vyvinuté instinkty a dobře věděl, že v čase největších úspěchů (čti - v čase kdy ten průser už nejde nalakovat narůžovo) přichází zostřující se fáze třídního boje. Jsem zvědavý, jestli to EU zvládne v rukavičkách. Alespoň dobře vycpaných boxerských.

Autor: Martin Marx | středa 29.6.2016 9:43 | karma článku: 25,56 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Martin Marx

Mezi kupkami sena

24.1.2018 v 18:06 | Karma: 8,65

Martin Marx

K palbě připraven!

27.12.2017 v 9:31 | Karma: 13,47

Martin Marx

Proč jsem pirátoskeptik

25.10.2017 v 10:31 | Karma: 30,89