Zeman je mistrný řečník

Nepřijde to okamžitě a bez přemýšlení instinktivně tak jako třeba bezprostřední instinktivní reakce na útok mistra bojových umění. To je podle mne v politice a ještě více v debatách obrovská nevýhoda.

Pan prezident Miloš Zeman má velký dar tribuna lidu, je skutečně mistrným a pohotovým řečníkem s obrovskou encyklopedickou pamětí, velkým všeobecným rozhledem, dlouhou politickou zkušeností a uměním rozesmát posluchače vhodně vloženými bonmoty. No a to vše z něj dělá silného bojovníka v jakékoliv televizní debatě. Z kandidátů, kteří se mu v prvním kole postavili, měli alespoň podobné vlastnosti jen Mirek Topolánek a Pavel Fischer, oba dva však neuspěli, Mirek Topolánek podle mne docela nezaslouženě.

Jiří Drahoš to má asi nastavené jinak. Některým debatám a přímým střetům se programově vyhýbal, v těch několika, kterých se účastnil, mne zase tak nepřesvědčil. V dnešním rozhovoru na Seznam TV s Renatou Kalenskou, Seznam TV a DVTV jsou momentálně mé oblíbené video-mediální kanály, na sebe mimo jiné prozradil, že  přemýšlí, než něco řekne, přesněji řečeno nejdříve myslí a pak mluví. Také tak funguji a nedokáži okamžitě reagovat bonmoty a podobně. Musím si to nejdříve promyslet, no a dávám přednost psanému projevu. Nepřijde to okamžitě a bez přemýšlení instinktivně tak jako třeba bezprostřední instinktivní reakce na útok mistra bojových umění. To je podle mne v politice a ještě více v debatách obrovská nevýhoda. Miloš Zeman je intelektuálně zcela fit, jeho oslabení je pouze charakteru fyzického, což v debatě není zase tak podstatné. Jiří Drahoš to rozhodně nemá v kapse a myslím si, že by pro něj bylo mnohem výhodnější, kdyby k žádné debatě nedošlo.

Jinými slovy bych chtěl naznačit, že vzhledem k tomu, jakou dehonestující a jinou palbu určitě spustí tábor pana prezidenta současného, a vzhledem ke skutečnosti, že se na Jiřího Drahoše začnou mohutně a veřejně lepit nechvalně proslulí představitelé levicově liberálního naivismu přezdívaní též jako pražská kavárna a podobně, nebo že možná ještě řekne nějakou zásadní a nepromyšlenou hloupost jako posledně Karel Schwarzenberg, by bylo asi pro Jiřího Drahoše mnohem lepší, kdyby se čas najednou zastavil, ty dva týdny proběhly někde mimo matrix a šli jsme obrazně hned zítra k volbám s tím, že se vlastně mezi prvním a druhým kolem nic nestalo. Šlo by to udělat i jinak, stačilo by zavřít oči, zacpat si uši, nic neposlouchat a nic v televizi nesledovat, no a otevřít se okolnímu mediálnímu světu až v den voleb. Je také docela možné,  že žádná debata vůbec neproběhne, neboť nechuť pana prezidenta k ČT a Václavu Moravcovi je všeobecně známá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Mařák | neděle 14.1.2018 14:54 | karma článku: 18,03 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,06

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,42