Theresa May a předčasné volby

Abych se přiznal, byl bych již docela rád, kdyby se ta jednání konečně rozjela a Británie opustila EU, bude to tak podle mne lepší jako pro Británii, tak pro EU.  

 

Britská premiérka si přeje za pár měsíců předčasné volby, řádné volby se měly konat až v roce 2020. Jak jsem slyšel, napadlo ji to při procházce v přírodě během velikonočních svátků. Chápu, že má možná v parlamentu těžkosti a přeje si pro vyjednávání brexitu silnější mandát, chápu, že na ni tlačí z jednoho směru spolustraníci a zastánci tvrdého brexitu, no a z druhé strany jeho odpůrci, chápu, že opozice je rozhádaná, nemá charismatického vůdce a navíc je co se týče počtů křesel v parlamentu slabá, ale… Přece jen si říkám, jestli se jedná o skutečně soudný nápad.

Aby nakonec nedopadla jako Jacques Chirac v devadesátém sedmém, když předčasně a takticky rozpustil parlament, aby posílil mandát své vlády s nepopulárním premiérem Alainem Juppé a převahu svých pravicových poslanců v parlamentu. Premiér Juppé totiž začal reformovat sociální politiku jako důchody, pokusil se o škrty ve státní a sociální sféře, aby zmenšil státní dluh a podobně, přičemž se v mohutné a několika měsíční stávce odborů a státních zaměstnanců hustě přerušil normální život ve Francii.

No a ty předčasné volby pak vyhrála levice s Lionelem Jospinem, jenž sestavil novou vládu socialistů, přičemž pravicový Chirac se stal prezidentem koaličním, no a všichni měli z jeho promyšleného taktického tahu velkou srandu.

Abych se přiznal, byl bych již docela rád, kdyby se ta jednání konečně rozjela a Británie opustila EU, bude to tak podle mne lepší jako pro Británii, tak pro EU.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Mařák | úterý 18.4.2017 21:04 | karma článku: 13,30 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,06

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,42