Roboti, Iron Man a Žluté vesty v Paříži

Vojenská přehlídka začala opravdu nečekaně příjezdem různých armádních robotů a ukázkou jejich dovednosti, no a poté se z nebe snesl Iron Man,  francouzský občan Franky Zapata.

Na

 

 

Dnes jako každý rok ve státní svátek proběhla v Paříži vojenská přehlídka za účasti významných státních představitelů, mezi nimiž letos kralovala německá kancléřka Angela Merkel, kterou považuji za nejvlivnější političku od konce druhé světové války. Zdá se, že má momentálně nějaké zdravotní problémy a tak jsem jí držel palce, aby celou ceremonii zvládla bez problémů, ale nemá cenu předbíhat. Na akci se připravilo i tvrdé jádro revolucionářů ze Žlutých vest, i když byla manifestace jejich příznivců 14.července v okolí Champs-Élysées zakázána. Ráno byli v Paříži zadrženi někteří z hlavních představitelů hnutí, přesto se však asi stovce manifestujících podařilo hlukem a pískotem narušit slavnostní zahájení ceremoniálu a příjezd prezidenta ke tribuně s hosty. Pak již vše proběhlo bez problémů.

Vojenská přehlídka začala opravdu nečekaně příjezdem různých armádních robotů a ukázkou jejich dovednosti, no a poté se z nebe snesl Iron Man,  francouzský občan Franky Zapata na vznášedle flyboard, které vážným způsobem zaujalo francouzskou armádu. Musím uznat, že větší Hollywood asi již udělat nešel, jednalo se o velmi podařené překvapení.

 

 

Během dalších dvou hodin jsme mohli vidět všechny francouzské vojenské složky i s cizineckou legií, stejně jako zárodek společné EU armády zatím ještě s britskými vojáky a několik společných francouzsko-německých jednotek, přehlídku zakončili požárníci a na samém závěru došlo k emotivnímu ceremoniálu se zraněnými vojáky z různých válečných konfliktů, mezi nimiž byli i tři vozíčkáři z druhé světové války. V tomto momentě došlo k dalšímu silnému okamžiku, neboť se s nimi během vzájemné diskuze společně vyfotili francouzský prezident s německou kancléřkou, která celou oslavu nakonec zvládla bez problémů. Tímto memorativním aktem přehlídka dospěla ke svému konci a obrazně se otevřely dveře pro revolucionáře ze Žlutých vest, kteří se opět srotili a začali hrát svou oblíbenou hru na kočku a myši s policejními složkami jako obvykle pilně filmovaní ruskou televizí Russia Today (rt.fr). Zatím se kromě honičky v ulicích, občasného výbuchu granátu se slzným plynem, bariér shozených s chodníku do vozovky a výkřiků typu: „Jsme tady! Antikapitalismus! Revoluce!“ a podobně nic moc divokého neděje. Uvidíme později.

Tady to máte online, zatím to pořád běží:

https://francais.rt.com/france/63861-14-juillet-gilets-jaunes-se-donnes-rendez-vous-champs-elysees-continu

 

Neděle, 18:05 

Na odkaz již nemá cenu klikat, reportáž on-line právě skončila.

 

 

 

Autor: Martin Mařák | neděle 14.7.2019 15:22 | karma článku: 6,57 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,05

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,42