Létající muž v Paříži

Rozhovor s autorem projektu Flyboard Air pár hodin před přeletem Champs-Élysées dnes dopoledne v Paříži.

 

Dnes dopoledne mne docela zaujal francouzský Iron Man v Paříži a tak jsem se rozhodl přeložit rozhovor, který autor projektu poskytl několik hodin před letem informačnímu webu franceinfo.

 

franceinfo: Jakým způsobem s Vaším Flyboard Air zajišťujete stabilitu ve vzduchu, tak jak jste to předvedl dnes ráno nad Champs-Élysées?

Franky Zapata: Na rovnováze se z 80% podílí lidský mozek, nicméně deska má také vnitřní stabilizační algoritmus, jenž dokáže zmírnit poryvy větru, nebo příliš náhlé pohyby. Směr letu pak určuje pozice v gravitačním centru a stroj má autonomii zhruba dvaceti kilometrů.

Jak jste na ten projekt přišel?

Velkou část života jsem prožil jako pilot na jetski, no a v roce 2011 mne napadlo, že bych mohl vymyslet vodní Flyboard, což je stroj hnaný vodou, který můžete vidět na plážích. Pohání ho voda v rouře a můžete s tím dělat akrobacii a bezpečně létat nad vodou. Prodal jsem jich ve světě pár tisíc, no a od té doby jsem nepřestal myslet na to, jak bych se mohl zbavit roury s vodou, abych tak nějak mohl létat všude po planetě. A zkonstruoval jsem Flyboard Air. Na zádech mám pohonnou hmotu, což je letecký petrolej, kerosen jako pro letadla. Zatím se jedná o prototyp a časem bude uveden na trh, nikoliv však v této verzi.

Myslíte si, že člověk bude brzy samostatně létat?

Ano. Vyvíjíme také létající auta, která skutečně fungují, čímž se lišíme od mnoha jiných start-up, které vyrábí létající stroje. Největší problém máme s právní úpravou. Nemůžeme změnit svět rychleji, než si to svět přeje, což je diskuze, kterou jsme vedli již tisíckrát s různými vládními organismy. Náš projekt létajících aut pro zábavu, které by Vám daly možnost představit si budoucnost, je zajímá, neboť je mnohem méně ambiciózní, než projekt létajícího městského taxi, který každý inzeruje. Jsou i tací, kteří si již podali žádost o povolení létat nad Paříží. No a my jsme tady s mnohem méně ctižádostivou věcí, neboť vyvíjíme létající automobily, které fungují, ale nemáme v úmyslu je pustit volně do povětří. Vše bude probíhat pouze na k tomu určených automobilových okruzích a dovolí Vám to udělat první krok do budoucnosti. No a proč si v dalších letech nepředstavovat existenci skutečné městské létající taxi služby?

 

Webové stránky podniku Zapata:

https://zapata.com/flyboard

Autor: Martin Mařák | neděle 14.7.2019 19:51 | karma článku: 9,91 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,05

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,42