Je vhodné vystoupit z OSN?

Globální struktura, jakou je OSN, je podle mne potřebná, protože v ní mohou jednat všechny strany a všechny státy.

Evropané jsou sebestřední stejně jako všechny velké civilizace, nicméně Evropa má dobu své největší slávy pomalu za sebou. I Američané uvažují podobným způsobem, ti ale oproti Evropě stále mají na to, aby setrvávali v roli světového hegemona. Přesto všechno si je asi nutné uvědomit, že svět je mnohem větší než Evropa a USA, no a patrně nelze zapomínat ani na skutečnost, že ten zbývající většinový svět může mít na mnoho věcí odlišný názor než Evropané, nebo Američané. Zároveň je vhodné, řekl bych, realisticky konstatovat, že geopolitický a vojenský vliv USA je sice oproti takřka nulovému vlivu Evropy značný, ale je také na sestupu, nebo-li, lépe řečeno, roste mu v Asii velmi významná konkurence.
Globální struktura, jakou je OSN, je podle mne potřebná, protože v ní mohou jednat všechny strany a všechny státy. Myslím si, že už jen tato možnost globální diskuzní politické platformy ospravedlňuje existenci OSN, a píši to i s vědomím, že OSN nemá žádné páky, aby zabránila válkám ve světě a aby vytvořila svět lepší, než je dnes, stejně jako si uvědomuji, nakolik je OSN prorostlá představiteli světa, jenž se tomu západnímu naprosto nepodobá a jenž se, viděno západním pohledem na věc, může zdát světem nedemokratickým a až takřka diktátorským. Někomu se právě z tohoto důvodu může zdát, že se jedná o organizaci naprosto zbytečnou, ale žádná jiná srovnatelná globální diskuzní politická platforma bohužel neexistuje. Není podle mne zatím jiná možnost, než ji akceptovat takovou, jaká je. Jedná se o čistě pragmatický přístup.
Naše ministryně obrany Jana Černochová reaguje příliš emotivně dětinsky a vypadá to, že si naprosto neuvědomuje světovou geopolitickou realitu. Tím samozřejmě nemám na mysli naše hlasování proti oné rezoluci Valného shromáždění OSN, která vyzývá k humanitárnímu příměří v současném izraelsko-palestinském konfliktu, ale neobsahuje jednoznačné odsouzení teroristické agrese Hamásu vůči civilnímu obyvatelstvu Izraele. Hlasování proti oné rezoluci chápu, její emotivní reakci na výsledky onoho hlasování však nepovažuji za adekvátní politické funkci, kterou v exekutivě Jana Černochová zastává. Jak jsem již psal výše, svět je velký a naše vnímání geopolitického vývoje jednak není to jediné, které existuje, a zároveň není jisté, že je správné, neboť vzhledem k globálnosti nejrůznějších názorů a postojů je vše tak trochu relativní. Z OSN rozhodně vystupovat nemůžeme, jsem přesvědčen o tom, že by to nevedlo k ničemu soudnému.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Mařák | pondělí 30.10.2023 5:00 | karma článku: 10,00 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,06

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,42