Babiš, současný havlista č.1

Na pomyslný stupeň vítězů v disciplíně havlismu se však překvapivě nedávno a kupodivu zdařile vyšplhal Andrej Babiš.

Za jednoho z největších havlistů postmoderní doby v ČR jsem dodnes  považoval vedle Greenpeace Václava Klause a jeho NGO  IVK.  Zdá se však, že myšlenky Václava Havla, ta semínka a z nich pozvolna k slunci se prodírající ideologické klíčky, našly úrodnou půdu i v docela odlišné hlíně, než v té bio vyzrálou chlévskou mrvou pokryté a prokypřené takřka grínpísácké nepoliticko politické neziskovky IVK a podobně. Na pomyslný stupeň vítězů v disciplíně havlismu se  překvapivě nedávno a kupodivu zdařile vyšplhal Andrej Babiš. Jeho poslední mediální myšlenka o tom, že vytvoří vládu nikoliv jen s politiky, ale i s odborníky, tedy s elitami, se prizmatem pohledu na naši politickou scénu opravdu povedla.

https://www.novinky.cz/domaci/453097-babis-do-vlady-dam-odborniky.html

Myslím si, že vláda elit je čirou esencí havlismu tak, jak ho vidí jeho tradiční odpůrci, tedy havlisté sdružení nejen v neziskovce IVK. No a není bez zajímavosti, že i z Andreje Babiše se nakonec patrně stává vykasaná kalhota, pokud jen tak nehraje politický poker a nechce vyburcovat své tradiční koaliční partnery k horečnější činnosti. Když o tom přemýšlím, tak zjišťuji, že na tom Havlovi asi přece jen nakonec něco bude, nebo co. Třeba takový Václav Klaus je zapřisáhlým havlistou již dávno, v té NGO-IVK se jistě cítí jako Havel, když ve filmu Odcházení radostně vystrčil hlavu z vody…

 

 

Když slyším termín odborník nepolitik (elita) ve vládě, kladu si prostě otázky. Tihle kluci a holky, co spolu mluví a tak… Nemohu se zbavit dojmu, že jsem něco podobného již někdy slyšel a cosi mně to připomíná. Není vyloučené, že i vy si na něco podobného pamatujete. Bylo by asi docela vhodné a zároveň decentní, kdyby si tuto relevantní informaci o sobě dokázali uvědomit a vnitřně přiznat i tradiční, či novodobí havlisté. To je ovšem práce na dlouhé roky a nevím, jestli je jejich úchopové instrumentárium (Kajan ©) schopné vyhodnotit a zpracovat relevantní informace k podobné sebereflexi.

Na závěr bych se chtěl zeptat, co je to vlastně ten tisíckrát prokletý havlismus, pražská kavárna a tak? Mám neodbytný pocit, že žádná relevantní definice tohoto pojmu neexistuje a slouží jen jako virtuální pomůcka k různým blablabla o ničem jako je tento krátký text. Přeji vám všem pěkný svátek té naší rozdrobené republiky.

Autor: Martin Mařák | sobota 28.10.2017 16:13 | karma článku: 12,79 | přečteno: 1500x
  • Další články autora

Martin Mařák

Beltaine aneb sex s robotem

29.4.2024 v 22:28 | Karma: 5,05

Martin Mařák

Umělec a úřednice

21.4.2024 v 14:45 | Karma: 10,77

Martin Mařák

Slovensko, od Hitlera k Putinovi

7.4.2024 v 11:59 | Karma: 27,42