Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povzneste se nad EET!

Na mnohé podnikatele dopadne povinnost elektronicky evidovat tržby již od 1. prosince. Další podnikatelé v závislosti na svém oboru podnikání budou zatížení touto povinností v roce 2017 a 2018.

Studiem zákona o EET 112/2016 Sb naleznete způsob, jakým můžete příjmat hotovostní tržby bez nutnosti jejich elektronické evidence!

§ 12 oddíl 3f zákona 112/2016 Sb říká: "Tržby na palubě letadel nejsou evidovanou tržbou."

V případě, že podnikatel, místo nákupu elektronické pokladny s podporou EET investuje do koupi letadla a to si umístí v blízkosti své provozovny, nebo prostě tam kde potřebuje přijmout hotovost má vyhráno. Stačí, aby se postavil či posadil do letadla a hotovost od zákazníka přijmul. V tom okamžiku příjmá tržbu na palubě letadla a tato tržba nepodléhá elektronické evidenci. Pořizovací náklady staršího letadla začínají okolo 40 tisíců, což je srovnatelné s pokročilejším EET systémem. Nicméně letadlo nevyžaduje připojení na internet.

Pokusme se tento fakt dále rozvíjet. Co připravit plastová letadla s otevřenou kabinou. Letadlo se umístí k pultu se současnou pokladnou. Obsluha udělá krůček na palubu letadla, čímž dojde k naplnění výše citovaného paragrafu zákona a tržbu nebude nutno zahrnout do EET tržeb.

Můžeme připravit i jednorázové řešení, kdy bude možno z tiskárny vytisknout a následně složit papírové letadlo. Toto řešení bude zdarma pro všechny. Nepůjde používat opakovaně, ale po prvním hodu, aby došlo k ověření, že skutečně létá, se na něj obsluha postaví, bude tedy dle dikce zákona „na palubě letadla“ a přijme tržbu. Příjem tržby, respektive váha obsluhy letadlo znehodnotí, nicméně pro další příjem si obsluha vytiskne další.

Takovéto jednorázové řešení se spíše hodí pro podnikatele, co větší část tržeb přijímají převodem, nicméně se někdy nevyhnou požadavku zákazníka na hotovostní úhradu. V blízké době také očekávejte zaparkování malých veřejně přístupných letadel na náměstích či v blízkosti trhů. Do těchto letadel si odskočí prodavači, aby mohli vklidu přijmout hotovost od svých zákazníků.

Tímto návodem však nechci navádět ke krácení daně! Veškeré příjmy z podnikatelské činnosti, je nutno zdanit dle zákona o dani z příjmu, dani z DPH a bůhví jakých dalších zákonů.

Pokud se vám zdá něco absurdní máte pravdu. Celé EET je absurdní. Buzeruje a komplikuje život poctivým, protože ti co budou chtít kšeft levněji, se prostě dohodnout na řešení bez jakéhokoliv dokladu. A tomu EET nezabrání.

Pro úplnost jsem požádal o vyjádření pana Goláně (TOMÁŠ GOLÁŇ, daňová kancelář s.r.o.) „S největší pravděpodobností dostanete pokutu od finančního či celního úřadu až do výše 500.000 Kč nebo vám bude uzavřena provozovna nebo pozastavena činnost. Můžete to řešit odvoláním k Odvolacímu finančnímu ředitelství, to však Váš postup napadne jako obcházení zákona a tím potvrdí rozhodnutí FÚ.

Nerozluštěné však zůstávají do budoucna dvě věci: Za prvé, jak se soud bude tvářit na činnosti: aerotaxi, vyhlídkové lety placené na palubě, restaurace a bary provozované v letadle nebo placení za seskok padákem těsně před vykonáním.  A za druhé, jak se ke státní buzeraci s názvem EET postaví občané a jak dlouho si nechají líbit omezující soukromí a duplicitní vyžadování některých údajů, které stát může získat.

Pan Goláň však varuje: „Pokud provozujete restaurační provoz na palubě letadla trvale umístěného na pozemku, úřad pokutu za neevidování dle EET vyměří, což zdůvodní obcházením zákona. Jeho postup pak potvrdí i Odvolací finanční ředitelství a v tomto případě i správní soudy obou stupňů. Jak krajské soudy  tak i Nejvyšší správní soud.

Také se už těšíte, až dostane na hlavu přilbu se státní kamerou, aby bylo vidět, že celý den jednáte v souladu se všemi zákony a nějaký náhodou neobcházíte? Neobchází kuřáci zákon náhodou tím, že během oběda si odběhnou zapálit mimo restauraci? Neobchází noční chodci zákon tím, že bez reflexního pásku místo po silnici jdou po poli?

 

Autor: Martin Makr Kratochvíl | čtvrtek 10.11.2016 0:00 | karma článku: 10,39 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Martin Makr Kratochvíl

33% OBČANŮ JSOU SVOBODNÍ

Přijďte stvrdit svým hlasem své přesvědčení, životní styl a nenechte si ho nikým vzít! Blíží se volby. Někteří z Vás jsou už rozhodnutí komu dát hlas. Mnoho z Vás však váhá a nakonec k volbám nejde. Berete to jako projev svobody.

18.10.2017 v 20:35 | Karma: 38,27 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Politika

Martin Makr Kratochvíl

Zlonice: Spravedlivá podpora spolků a sportů

Zamyšlení nad rozdáváním obecních prostředků zájmovým skupinám ve Zlonicích. Proč zastupitelé Zlonic navyšují dary některým spolků a jiným ne?

25.7.2014 v 8:48 | Karma: 6,24 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Martin Makr Kratochvíl

Vláda zpronevěřila další necelé 4 miliardy

"Naše slavná vláda" nezahálí a rozhazuje naše peníze. Tentokráte se jedná o 3.8 miliardy korun, které jsou vyhozeny oknem. Jedná se o tuto "pobídku společnosti NEXEN - výrobce pneumatik"

26.6.2014 v 22:04 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Ekonomika

Martin Makr Kratochvíl

Zlonické zápisNICky

Opět jsem se jako aktivní občan zúčastnil zasedání zastupitelstva ve Zlonicích a potěšen jsem nebyl. Ale začněme od začátku rozplétat nitky tajemství obecní politiky.

5.6.2014 v 11:35 | Karma: 10,20 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Martin Makr Kratochvíl

Vodou jen opláchnout, nekoupat!

Vláda má plán jak bojovat se suchem. Nevšiml jsem si, že by nás sucho trápilo, ale je důležité být připraven. Jen způsob jakým to chce udělat je špatný.

1.6.2014 v 14:30 | Karma: 23,81 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 940x
Často hledám jiná a netradiční řešení a dělám dost věcí jinak než je obvyklé. Umím se dívat na věci z jiných pohledů. Také deset let rozvíjím svoji firmu a hlavně: "Přestal jsem mlčet!"