Proč žijeme v tak nekonečně bezvýznamné zemi!?

Česká malost je pověstná. V Čechách. Je hluboko zasazená v hlavách a srdcích Čechů. Hledat hrdého Čecha (přičemž kdekoli dále v textu znamená slovo Čech v jakémkoli pádu a čísle současně Moravan a Slezan - aby mě nikdo nechytal za slovo ...) je práce celkem lopotná, ne-li marná. Ne, že bychom museli být tak pitomě národovečtí jako např. Američané, ale: je vlastně k našemu pocitu bezvýznamnosti závažný důvod?

Z historického hlediska nemáme příliš mnoho důvodů k pocitům méněcennosti, nemáme však ani moc důvodů se nad kohokoli nadřazovat. Příkladů dosvědčujících jedno či druhé jistě najdeme dlouhé seznamy, nicméně toto není historický exkurs. Podivné a příznačné ale je to, že první z těchto dvou pocitů v našem národě převládá. V cizině se většinou setkávám s krajany, kteří se tradičně málem stydí přiznat, že jsou Češi, kdepak by se tím chlubili! Přestože, jsem četl několik pokusů o zdůvodnění, ne-li omluvu, této blbé, pesimistické, povahy s autocenzurou vytočenou na max., pořád se ptám: Sakra proč!!

Jako milovník statistik jsem nahlédnul na pár údajů na Internetu - a jak jsem se podivil!! Zde jsou nětkeré z nich (zdroj převážně Wikipedie, na některých serverech se jednotlivé údaje mírně liší, ale není to podstatné):

Z 50 evropských zemí je Česká republika rozlohou na 22. místě. Za námi jsou např. země jako Srbsko, Irsko, Chorvatsko, Dánsko, Slovinsko, Holandsko, Bosna i s Hercegovinou, Litva, Lotyšsko nebo Gruzie.

Z 38 evropských jazyků je čeština na 17. místě podle počtu lidí jej používajících.

Z 50 Evropských zemí je Česká republika na 15. místě podle počtu obyvatel. Před zeměmi jako jsou Belgie, Maďarsko, Bělorusko, Švédsko, Rakousko, Bulharsko nebo Finsko.

Podle hrubého domácího produktu je Česká republika na 20.-24. místě (různé zdroje) z 50 evropských států.

A teď ještě jedna pecka na závěr: Z 223 zemí na Zemi je Česká republika podle počtu obyvatel na 78. místě. Žije zde 0,15% obyvatelstva této planety, těsně za Portugalskem, těsně před Tuniskem.

Tato čísla mi celkem vyrazila dech. Měl jsem dojem, že jsme mnohem a mnohem bezvýznamnější. Bude to skutečně jen a jen stav mysli. S tím se dá leccos dělat. Odcházím ve svých dcerách nenápadně budovat národní sebevědomí ...

 

 

 

Autor: Martin Kočí | neděle 28.2.2010 19:05 | karma článku: 17,79 | přečteno: 1582x