O důchodech a feminismu

Průměrná délka života u českých mužů: 74 letPrůměrná délka života u českých žen: 80 let

Milé dámy i pánové, fakticky jsou chvíle, kdy jsem feministou!
Namátkou zvedám ruku: pro stejné platy za stejnou práci, rovné příležitosti, v rámci toho pak i možnost pracovat v dolech či kamenolomech, za to, aby  muži přestali  ženy ponižovat neustálým nabízením pomoci kdekoli a s čímkoli, za to, aby v rámci rovnoprávnosti mohly klidně na pracovištích a kdekoli jinde sexuálně obtěžovat muže ... a spoustu dalších. Přestože lehce ironicky, myslím to vážně a upřímně.
Na druhé straně můj hlas nedostanou ti, kdo chtějí stanovovat kvóty počtu mužů a žen v rámci pochybného zrovnoprávnění kdekoli (a že se o politických funkcích v této souvislosti vymlátilo slámy). Taky nebudu pro to, aby chlapi kojili, protože v tomto, a následně řadě dalších přidružených činností, přece sakra jsme jiní. Taky nehlasuji za to, aby si zaměstnavatelé nemohli svobodně vybrat, koho chtějí a koho nechtějí zaměstnat, aniž by riskovali napadání ze zaujatosti a maskulinního šovinismu.

Co ale v této souvislosti vůbec nechápu je různý věk odchodu do důchodu u mužů a žen. Oni jdou v této zemi do důchodu ve věku 65 let, ony pak, podle toho, kolik dětí odchovaly, ve věku 65-62 let. Domníval jsem se, že to je nějaký podivný přežitek z bolševických časů, ale při pohledu na mapu Evropy je to v mnoha zemích obdobné (s tím, že např. na Slovensku je věk odchodu do důchodu zrovnoprávněn na 62, v Portugalsku na 65, v Norsku 67, Lotyšsku a Maďarsku 62, na Islandu 67 a ve sladké Francii pouhých 60). Jedinou zemí EU, které se zcela vymyká, je Bulharsko, kde muži nemusí pracovat od 60, ženy od 63 ...
Pořád mi chroustá v hlavě otázka, proč by počet dětí měl jakkoli ovlivňovat důchodový věk. Je zřejmé, že má žena s výchovou dítětě spoustu starostí, výchovcem je ale taky tak trochu i muž, který ještě většinou celé uskupení živí. Navíc, jak je uvedeno v perexu, muži v ČR se dožívají průměrných 74 let, zatímco ženy úchvatných 80!
Kde je, xakru, ta rovnoprávnost! Jsem si jist, že kdyby to celé bylo obráceně, uši by z toho řevu bolely ... Jenže kluci to nějak mají na háku, tak se nic neděje ...
Opravdu to, dámy, není nic proti vám, ale uznejte ...

 

 

Autor: Martin Kočí | úterý 30.3.2010 12:16 | karma článku: 24,82 | přečteno: 1484x