Kamarádi, co se jen tak tváří

Angličtina a čeština se začínají podobat tak moc, že už existují tlusté knihy obsahující tisíce převzatých slov. Ne vždy se ale podobnost grafická rovná i obsahové... Nějakou dobu se bavím nad sepisováním povídání o "false friends", tak myslím, že by pár lidí dnešní novinka mohla potěšit ...

EVENTUALLY – EVENTUÁLNĚ

After about zillion reminders they eventually paid the invoice and I could finally go and buy the new shoes and a pack of cigarettes.“
I takto těžký bývá život „překladatele na volné noze“ = „freelance translator“ – přiletí zákazník s potem na čele, plete páté přes deváté, z čehož nakonec vypadne, že vlastně už včera potřeboval přeložených třicet stran šíííleně důležité smlouvy, a že je tudíž připraven obětovat = zaplatit cokoli, jen aby to zítra v šest večer bylo hotové.
Překladatel a) si představí těch peněz, b) si představí těch 24 hodin u počítače, c) se rozhodne špatně, a vyloudí tím úlevu v prosebných psích očích.
Nato přestane komunikovat s okolím, pije kávu, mžourá červenýma očima na monitor, chodí dokolečka po místnosti, zase mžourá, protahuje zmučená záda, stráví velmi neklidné dvě hodiny spánku, protože je hlava zanesená slovy a písmeny, a protože má hrůzu z toho, že slíbený termín nestihne. V 17.59 následujícího dne, stráveného úplně stejně jako předchozí noc, klikne na „odeslat“ a zhluboka vydechne.
Pán s potem na čele příjem nepotvrdí ani druhý den, ale neozývá se, tak je vše v pořádku.
Po měsíci překladatel poprvé opatrně zjišťuje, proč není proplacená faktura se splatností před dvěma týdny. Mírné až naléhavé urgence opakuje každých čtrnáct dnů. Po čtyřech měsících, „after about zillion reminders“ = „po nekonečném množství upomínek“ se stane zázrak a na účtu přistane vysezená částka.
„Nakonec“ = „eventually“ se něco v upocenci pohnulo a „fakturu“ = „invoice“ zaplatil! Mimochodem, asi před měsícem navrhoval, že by „eventuálně“ = „possibly“, „alternatively“ za překlad zaplatil zbožím, v tomto případě několika pytli granulovaného hnojiva, což překladatel, coby bezzemek, zamítnul.
Sláva, jdeme koupit botičky a cigára!!

Autor: Martin Kočí | úterý 3.8.2010 15:57 | karma článku: 12,48 | přečteno: 1415x