Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnešní doba není pro statické typy

Poslední dobrou se z medií valí kauzy, nad kterými zůstává stát rozum i selka.  Občas se v životě stane, že se něco nepovede. Občas se provalí nějaká ta levota. Jejich vysvětlení ovšem bývá směšné a k pláči. Ale proč?

Určitě jste zaznamenali návrh zákona týkajícího se hanobení prezidenta. Je vlastně jedno, jestli je to dobrý nebo špatný nápad. Momentálně je to věcí názoru, a na to, co by ukázal čas, se mi čekat nechce. Co je podstatné, že je to pravděpodobně reakce na rostoucí nevoli a projevy nesouhlasu se současnou hlavou státu a s tím, kdo jí je (#nejznámějšíčeskýveslař).

Co následovalo potom. Ještě vygradovanější vlna nevole. Pražská kavárna na chvíli položila šálky s kávou. Studenti natáčeli reakční videa. Lidé znalí práva naznali, že na to právo nikdo nemá, protože je to proti tomu, co ustanovila ústava. A jak by se situace vyvíjela po schválení? Asi jako  zákaz kouření na zastávkách. Dokud to někdo nedělá moc okatě, nebo na něj někdo další neukáže prstem, jako by se nedělo nic. V každém případě, i když by si lidi víc hlídali, co a kde říkají, špatná nálada by se ze společnosti rozhodně nevytratila, a každý by dál věděl, že prezident je *****, ***** a ********!!!

Téma č. 2: Brady. Popravdě, kolem této kauzy jsem zaznamenal tolik překroucených, neúplných a citově zabarvených zpráv, že se ani nedivím, že lidi panu prezidentovi nadávají tolik, až by to měl zakázat zákon. I přesto, že jsem se snažil dohledat co nejpůvodnější informace, vůbec mi nebylo jasné, jestli Bradymu teda někdo volal, jestli měl být vůbec nominovaný a jestli mu vůbec volal hrad. Média se snažila vydolovat z pana Bradyho každý detail. Občas něco neurčitého zabečel Ovčáček. Forejt byl tajemnější než hrad v Karpatech. Kraus si přihřál polívčičku. Pak přišla nějaká tvrzení o mailech. A pak se mi udělalo nevolno. Nevěřím hradu. Nevěřím Bradymu. Nikdo mi nedal nic srozumitelného, čemu bych věřil. Kroutím hlavou nad tím, jak se dá z banálního nedorozumění vygenerovat krmení pro média a klepožrouty na několik týdnů.

A pak je tu naše nejoblíbenější země Tibet. Už se stalo docela tradicí tu a tam si vyvěsit jeho vlaječku. Je to jeden z oblíbených cílů svatebních cest. Všichni znají minimálně jednoho Tibeťana. Tibetská mísa zdobí nejeden kredenc v českých domácnostech. Prostě bratrské pouto skoro jako ke Slovákům, když s nimi zrovna nehrajeme hokej. Nu, a co se nestalo. Pozvali jsme si na návštěvu čínského prezidenta. Si Ťin-pching kupodivu přijel. České pivo má zřejmě dobré jméno i v Číně. Ze schůzky, která měla do České republiky přinést čínské investice, se stala bojovka Capture the flag. Vznikla alej čínských vlajek, kterou bránili čínští patrioti. Fanoušci Tibetu vyzdobili okna. Čínští patrioti kradli vlajky tibetomilců. Ti zase barvili vlajky čínské. A co je nejbizarnější, policie se jala pořádat pořádek, a snažila se přimět tibetomilce, aby se před návštěvou chovali slušně.

Co mají předešlé odstavce společné? Ti, co mají na mysli hesla jako maloměšťák nebo Kocourkov, míří správným směrem. Společný je vždy dinosaurus. Člověk, který byl zvyklý se rozhodovat mezi slaným a sladký, pravou a levou, černou a bílou, teplým a studeným, a tak řídil výrobní závod, samoobsluhu, stát… Jeho růst skončil dosažením své pozice. Včera ředitel, dnes ředitel, zítra ředitel. Pro já – lepší ředitel, není v jeho plánu místo. Ze své bubliny nevidí, že se svět mění. Že lidé mají jiné hodnoty, jsou všímavější a náročnější. Že se informace se šíří rychleji a ke všem lidem. Častým argumentem je délka jeho kariéry. Nikoho už se ale nenapadne ptát, jestli ta kariéra za něco stála. Dokonce ani věk není ukazatelem zkušenosti. Odchodit 76 let života zvládá polovina obyvatel české republiky, a ruku na srdce – každý z nich není génius.

Doba se rozeběhla rychleji, než jsme byli zvyklí. Je potřeba naučit se nové věci. Je potřeba udělat práci, která tu dříve nebyla. Než se postavíte ze čtyř jen na dvě trvá ale stejně dlouho, jako před tisíci lety. Nějaký čas ještě potrvá, než se poslední dinosaurus uloží ke zkamenění. Neznamená to ale, že bychom se měli smířit s dinosauřím ředitelováním. Flexibilních a šikovných lidí je spousta. Jen nejsou přes dinosaury vidět. Dejte si proto práci s vybíráním, komu hodíte hlas do urny. Vybírat z předvybraných je pohodlné a krátkozraké.

Autor: Martin Klíma | pátek 18.11.2016 0:13 | karma článku: 15,03 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Martin Klíma

Mladí doktoři chtějí mít svůj život aneb české zdravotnictví bude stát více a udělá méně

Už nějakou dobu nám tu bublá téma přesčasů a nedostatku doktorů ve zdravotnictví. Vedení i vedení vedení dřou zaměstnance na krev, namísto řešení skutečných příčin problému. Ale co s tím? Prostě nepracovat tvrdě, ale chytře.

20.11.2023 v 10:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Ženy, přijměte se!

Dnes budu to největší hovado na světě, protože si ženy dovolím přirovnat k autům! Je to přesně tak. Ale pranýřujte mě, prosím, až po přečtení ...

7.9.2023 v 6:48 | Karma: 37,46 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Společnost zkratovaná internetem

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Někteří lidé si píší, co chtějí, a prochází jim to. A to dokonce i v případě, že o tom nic neví, není to pravda nebo to nemá hlavu ani patu.

6.1.2020 v 7:22 | Karma: 14,49 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Řidič na přechodu srazil a usmrtil děvčátko. Hádejte, kolik let za to dostal ...

Člověk je přirozeně zvídavý tvor. Není se tedy čemu divit, že vám teď právě vrtá hlavou, jaká je trestní sazba za něco takového jako usmrcení chodce na přechodu. Myslíte, že se do trestu promítá, že se jednalo o dítě?

30.9.2019 v 6:46 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2226x | Diskuse| Společnost

Martin Klíma

Letní tipy na cestování v MHD pro dámy

Hromadná doprava skrývá mnohé nástrahy a nebezpečí. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou dámy, a právě ty bych chtěl upozornit na věci, které je možná vůbec nenapadly. Pánové se jistě také rádi něco dozvědí.

17.7.2019 v 6:33 | Karma: 38,84 | Přečteno: 6519x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Člověk, který se chce podělit o svůj přehled, nadhled, podhled, rozhled i průměty do jiných dimenzí při své cestě za nesmrtelností

Seznam rubrik