V českém politickém háji objeveny dvě nové houby!

Za poslední rok a půl vyoukly z jehličí českého politického lesa dvě dosud neznámé houby, které mají ambice dostat se ještě letos do poslanecké hájovny. Houbař by měl kolem nich raději nevzrušeně projít a považovat je za nepoživatelné.

 

Muchomůrka Svítání přímé autokracie

Kde a kdy roste. Je to velice vzácná houba, která byla na celém světě nalezena zatím v jediném exempláři. Podle spekulací mykologů roste v blízkém okolí potoka, který teče prostředkem politického hvozdu. Roste hlavně v červnu, ale její plodnice přestojí všechny klimatické podmínky, dokud ji někdo nezničí.

Jak vypadá. Její klobouk je dosti veliký, lehce zaoblený a na první pohled vypadá poněkud exoticky. Pod kloboukem se skrývají dosti husté lupeny. Třeň je podle posledních pozorování relativně štíhlý s tendencí dále se rozšiřovat, pokud má dostatek živin. V současné době neustále pomalu roste. O tuto dosud neznámou houbu má již zájem přibližně pět procent politických houbařů.

Poznámka. Tato houba může způsobit u lidí, kteří ji ochutnají, prudké vystřízlivění, zejména ke konci letošního roku. V tomto nadcházejícím období podle mykologů zřejmě nebude mít tolik prostředků, na kolik je vnitřně naprogramována, a navíc od sebe odradí ostatní organismy, které se v lese vyskytují.

 

Závojenka NE 2011

Kde a kdy roste. Rovněž velmi vzácná houba, od níž je znám stejně jako od té předchozí pouze jeden kus. Měla by růst převážně napravo od potoka protínajícího politický les v jeho půli. Plodnice se objevují především v květnu, ale je velmi odolná i vůči nejdrsnějším okolním podmínkám. Jediné, co ji může donutit stáhnout se zpět do země, je její zašlápnutí.

Jak vypadá. Její klobouk je úzký, vrásčitý a už z dálky vypadá poměrně jedovatě. Pod kloboukem se skrývají extrémně husté lupeny. Prý se v tomto ohledu řadí ve světovém žebříčku klobouků na 913. příčku. Třeň je středně tlustý a vykazuje tendenci nadále růst, má-li houba dostatečné množství humusu. Její noha se pořád rozšiřuje; mykologové dosud netuší, kdy tak přestane činit. Přestože se o ni ještě v nedávné době nikdo příliš nezajímal, má na ni zálusk již okolo sedmi procent houbařů.

Poznámka. Houba velice nebezpečná - mykologové se stále snaží zjistit (zatím marně), jak se k houbařům a ostatním organismům politického lesa zachová po říjnu tohoto roku. Nikdo totiž s určitostí neví, jaké jsou vnitřní mechanismy této houby, tedy jak je naprogramována.

Marťan

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Martínek | pondělí 16.9.2013 8:57 | karma článku: 8,10 | přečteno: 270x