ČSÚ zná výsledky voleb! Sněmovnu obsadí KSČM, DSSS a Pravý blok

Český statistický úřad zveřejnil výsledky letošních parlamentních voleb. Jsou dostupné na jeho oficiálních stránkách, které jsou zřízené pro volební výsledky.

Začněme neobvykle zdrojem, ze kterého můj dnešní blog čerpá: http://www.volby.cz/pls/ps2013/ps?xjazyk=CZ. Doména volby.cz je oficiálně zřízena ČSÚ a jsou zde dostupné výsledky všech zásadních voličských rozhodnutí od roku 1990.

Pětiprocentní hranici překonaly ve volebním klání pouze tři strany: KSČM, DSSS a Volte pravý blok www.cibulka.net. To je nejméně zastoupených stran v dolní komoře parlamentu v celé historii České republiky. Komunisté volby vyhráli s 18,18 %, za nimi se těsně umístila DSSS se 17,74 % hlasů a poslední strana, která postoupila do sněmovny, Cibulkův pravý blok, získala 16,53 procent.

Podíváme-li se na rozdělení mandátů, strana Vojtěcha Filipa obsadí ve sněmovně 71 křesel, Vandasova strana zaujme s 67 křesly třetinu sněmovny a Petr Cibulka se rozkrájí a posadí se na 62 křesel.

Co je také hodně překvapivé, je volební účast. 86,07 % voličů k volbám již hodně dlouho nešlo, a tak čeští sociologové a politologové jásají. Je to totiž jednoznačně dobrý trend. Účast 25 % potvrzuje i nebývale nízké procento platných hlasů, které je "pouze" 97,09 %. Obvykle dosahuje tento údaj přibližně 99,5 %. Svědčí to o nezkušenosti obvyklých nevoličů s hlasováním.

Vyjádření stran, které postoupily do sněmovny se nám zatím nepodařilo získat. Nicméně očekáváme, že i jejich zástupci budou z těchto zpráv poněkud zaskočeni.

Pro případné nechápavce: Celý článek je myšlen ironicky, byť zdroj pochází skutečně ze stránek ČSÚ. Pravděpodobně se jedná o zkušební sadu dat, pomocí které se testuje funkčnost systému. Zůstává ale s podivem, že stránka s takovými informacemi je veřejně dostupná na oficiálních stránkách ČSÚ pro volby, aniž by bylo někde uvedeno, že se jedná o testování.

Aktualizace (17:41): Testovací stránka parlamentních voleb 2013 byla stažena, proto přidávám video, které stránku zachycuje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Martínek | čtvrtek 19.9.2013 14:02 | karma článku: 12,33 | přečteno: 933x